DMD č. 25 pro 25. 4. 2011 Téma: Čichni si!

Obrázek uživatele Profesor

Kolegové profesora von Draka 16. – Překvapení pro Marka P.

Fandom: Profesor von Drak
Poznámka : Dnes je v kalendáři jméno Marek. Protože nemohou mít všechny mé postavy narozeniny v jediný měsíc, oslavíme dnes s Markem P. alespoň jeho svátek.
---
Marek P. chodil po škole s výrazem nakopnutého štěněte už od rána.
„Copak tě trápí? Tváříš se jak Boží umučení,“ zajímal se Jaroslav L.
„Ale, doma je zas kohout na střeše. Ráno jsem málem dostal konvicí,“ vzdychl Marek.
„Odstěhuj se,“ poradil mu Daniel, který vyšel ze sbírek s levačkou za zády.

„Všechno nejlepší k svátku, Máro,“ přál mu Jaroslav. „S Danielem jsme ti něco koupili.“ Kývl na Daniela, který ukázal plátěný pytlík.
„Přivoň si,“ pobídl Marka. Ten váhavě poslechl.
„Ach,“ vydechl pak potěšeně.
„To není všechno,“ usmíval se Daniel. „Podívej se dovnitř.“

Sáček skrýval skleněné těžítko se jménem. Vonělo levandulí.

Rok: 
2011

Přivoň si. Upij. Bude ti dobře

Fandom: Multifandomový crossover (Torchwood, Harry Potter, Sherlock BBC, Muminci, Vlad Dracula od Jenny Nowak)
Poznámka: BJB

Ianto si přičichl k šálku horké černé kávy, spokojeně se usmál a odnesl ji Jackovi.
Remus ucítil pach čerstvě uvařeného vlkodlačího lektvaru a znechuceně se zašklebil. Stačil ale jediný pohled na voňavou horkou čokoládu, kterou si dopřeje za odměnu a bylo mu lépe.
Sherlock Holmes upil z hrnku silného černého čaje od Johna, zachumlal se do deky a pomyslel si, že i šok může mít své výhody.
Muminek se Šňupálkem si při pikniku nabrali do hrnečků vodu z řeky. Ještě pořád voněla po malinách.
Vlad se přikrčil ve stínu a čekal. Až sem cítil omamnou vůni její krve. Příslib extáze.

Rok: 
2011
Obrázek uživatele Amy

Kdo s koho

Fandom: Torchwood
Věnováno Lejdynce, která mě svou úžasnou povídkou k tomuto drabbleti inspirovala.

Ianto přivřel oči a zoufale stiskl rty. Celé jeho tělo se chvělo pod Jackovými zkušenými doteky.
Prohraje… nyní to již věděl najisto a proklínal sám sebe za to, že se s Jackem vsadil. O to, kdo déle

vydrží.
Ianto, ty hlupáku!

Když bylo po všem, Jack pohlédl na stopky. „4 minuty, 26 vteřin.“
“Zvítězil jsem,“ Ianto se na Jacka nedíval, ale i tak vycítil, že se zeširoka usmívá.
“Protože podvádíte,“ odvážil se (zcela zbytečně) odporovat. „To ty vaše feromony z 51. století…“ zašeptal.
Jack mu jemně nadzvedl bradu a políbil ho.
“Nestyď se si k nim kdykoli přivonět znovu, Ianto.“

Fandom: 
Rok: 
2011

Cítíš, jak voní?

fandom: originální
A/N: pokračování drabblu Musím tě chránit

Zarachocení zámku. Druhého... Třetího... Posledního.
Otevřené dveře.
Jsi tady, miláčku.
(To není otázka).
Jsi smutná, říkáš. Zoufalá. Ne, nemohu tě pustit. Je mi to líto. Přinesl jsem ti kytky. Sedmikrásky. Tak, jak jsem ti slíbil. Já sliby dodržuji, miláčku. Vždycky.
Cítíš? Cítíš, je, jak voní? Voní světem. Nebezpečně. Ale neměj strach. Tady, tady ti nic neublíží. Nikdo a nic se sem k tobě nedostane. Nikdy. Tady tě hlídám, miláčku, zamčenou na sedm západů. Víš dobře, že je to pro tvoje dobro. Musím tě přece chránit.

Dveře se zavřou, je pryč.
Cvaknutí zámku. Druhého. Třetího. Posledního...
Sedmikrásky zůstaly. Voní světem. Nedosažitelným.

Fandom: 
Rok: 
2011
Obrázek uživatele Puma

Ze života infantilní Pumy :-)

Fandom: originální, ze života

Zničehonic se začala tvářit nadmíru nadšeně. Její blažený výraz se stále rozšiřoval.
„Co je?“ zeptala se automaticky, ale odpovědi se nedočkala.
Zkusila to tedy jinak. Zkusila sledovat směr, kterým upírá ten zasněný fanatický výraz.
Jediné, co viděla byly keře šeříků, stromy, tráva a lavička.
„Echm?“
Nechápala. Lavička to ale asi nebude.
„Šeřík“ , zaznělo.
Rozešly se jeho směrem. Čekala by, že k němu poběží, ale ne. Šly normálním krokem a až posledních deset metrů Puma „dohopsala“.
Chvilku do šeříkového keře bořila obličej a vydávala u toho neidentifikovatelné zvuky.
„Prostě šeřík“, prohlásila po chvilce a usmívala se tím připitomnělým výrazem.
„Čuchni si.“

Fandom: 
Rok: 
2011

Wildaran

Když jsem se po čtrnácti dnech v Aldormě poprvé dostala na Wildaran, nevěděla jsem, co čekat. Najednou jsem zjistila, že nejhorší, co mě může potkat je nuda. Velký hrad s obrovskou zahradou sice představoval spoustu možností na vycházky, ale takhle jsem nechtěla trávit celé dny.

Chyběl mi každodenní řád, práce, která by mi zaplnila den.

A tohle všechno jsem našla ve stájích, kde jsem potkala i Damiána.
Byl zvláštní, neboť jedna z jeho prvních vět zněla: „Čichni si.“
Tenkrát jsem ho ještě nechápala, ale dneska už vím, že myslel vůni koní.
Souznění s přírodou a příslib dálek. A také lásku.

Fandom: 
Rok: 
2011
Obrázek uživatele Aveva

Čára přes rozpočet

“Co chceš dělat?” chytil ji za ruku, v níž držela lahvičku s fialovou náplní.
Pokrčila rameny a vytáhla zátku. Chodbou se rozlila typická vůně Pavlovova Patentovaného Pravdomluvu. Svázaný Kajetán se rozchechtal.
“Takže proto jsme se táhli až sem. K tělu. Chceš to udělat šetrně.”
“Chci ti jenom položit otázku,” zamračila se Nela.
“Odpověď můžeš dostat okamžitě. Nezabil jsem tě žádnou magií. V Budči bych si netroufl, i kdybych magií používal k těmhle účelům. Je příliš snadno vystopovatelná.”
“Ale...”
“Plány padly,” zašklebil se, “když smrt nezpůsobila magie, tak ty tanečky s vracením k životu mnohem víc bolí. Máš na to žaludek?”

Fandom: 
Rok: 
2011
Obrázek uživatele Keneu

V Domech uzdravování

Fandom: Pán Prstenů.
(To to trvalo...)
Poznámka: preslash a přísahám, že jsem v tom nevinně. Můžou za to ti dva (a Titany, kterou tímto zdravím, věnuji jí tuto stoslůvku a posílám fiktivní jablko). Přehlasovali mě a já jsem moc unavená na to, abych jim vzdorovala.

Aragorn odešel za dalšími nemocnými. Hobiti zůstali sami.
„Smíšku, zavři oči.“
Zašustění.
„Přivoň si.“
„Pipe, to je Dolanské listí! Z mého batohu!“
Otevřel oči. Pipin se na něho šklebil.
„Batoh ti leží u postele, Chodec ho celou dobu viděl…“
Pipin odběhnul pro něco k jídlu. Smíšek zatím seděl v posteli, kouřil a vzpomínal na krále Théodena. Ze zamyšlení ho vytrhlo až jablko, které po něm hodil Pipin.
„Posuň se trochu.“
„Pipine, to je moje postel.“
„Přece bys nenechal vlastního bratrance stát.“
Posunul se.
„Pipine, to je moje...“
„Pst. Hlavně to tu nepodpal."
Později té noci hledal Bergil svého kamaráda marně.

Fandom: 
Rok: 
2011
Obrázek uživatele Ebženka

Zcela nezávazná večeře

fandom: Skip Beat!
poznámka: Já vím, už to přeháním, ale koho to jednou posedne...
a navíc, už nějakou dobu uvažuju, čím by Kyoko mohla vonět. :-)

Ren stál ve dveřích vlastní kuchyně a znovu žasl, jak vábivé vůně se z ní taky mohou linout. Jídlo bylo pro něj jen výživa pro tělo, a kdyby se udržel naživu sluncem a větrem, víc by nepotřeboval. Jenže Kyoko dokázala uvařit i zeleninový vývar, jako by byl plný slunečního svitu, a její dušené maso s rýží...
Právě se natáhla na špičky, aby dosáhla na poklici ve vysoké skříňce, takže udělal krok, aby jí pomohl.
Do nosu ho udeřila další, zároveň uklidňující i znepokojivá vůně - zelený čaj. Její šampon.

Obchod "přátelská výpomoc za domácí večeři" se změnil v trénink vlastního sebeovládání.

Fandom: 
Rok: 
2011

Čerstvý vzduch

fandom: Rodina Addamsovcov
poznámka: děkuji Amarantě za betaread

„Goméz, obráť sa! Zastrelím ťa od chrbta! To bola moja posledná dávka dynamitu! Chcel som ho nechať aportovať aligátorovi!“
„Fester, buď čestný súboj, alebo nič.“
„Teda nič. Do supa!“ urazil sa Fester a udrel za sebou dverami.
„Strýko, ešte si živý?“ zastavil ho Pugsley na schodoch. „Potrebujem súrne pomoc s tými náložami pre Wednesday.“
„Nemám žiaden dynamit.“
„Ja áno!“
Fester sa rozžiaril.

„Goméz, miláčik!“
„Čo sa deje, drahá?“
„Chcela som si vychutnať vôňu nášho močiara a-“ usadla do kresla.
„Pugsley, bežte sa s tým dynamitom hrať do herne, vašej mame nerobí dobre ten čerstvý vzduch, čo vniká otvormi v múroch.“

Rok: 
2011

Voňavé tajemství

Fandom: HP

Vhodil do kotlíku poslední přísadu, třikrát proti směru zamíchal a trochu rozechvělými prsty nalil růžový lektvar do připravené broušené lahvičky. Tak za tohle musí dostat minimálně podtržené véčko.
„Co jsi vyráběl?“ naklonila se k němu Lily a zamyšleně nakrabatila čelo. „Celou dobu tady cítím rozkvetlé jabloně, vanilkovou zmrzlinu a horký letní vzduch.“
„Amorův šíp. Každému voní podle toho, co ho nejvíc přitahuje,“ usmál se.
„Vážně? A jak voní tobě?“
„Nevím.“
„Tak si čichni.“
„Ne. Už je to v lahvičce.“
Nikdy by nepřiznal, že uplynulé dvě hodiny vdechoval omamnou vůni Lilyina květinového šampónu, Lilyina pleťového mléka a Lilyina lesku na rty.

Fandom: 
Rok: 
2011
Obrázek uživatele Wee-wees

Vůně života

Fandom: HP
Poznámka: Vlastně je to takové shrnutí této povídky:
http://www.leporelo.estranky.cz/clanky/drabble-darky/pisen-v-musli.html

*

První závan ucítí, sotva se v Sydney vymotají z letiště. Snad se jí smysly začínají vracet, snad poprvé po mnoha dnech začíná něco cítit.
Vůně rozměklé půdy po dešti. Vůně cizího pokoje, cizího povlečení.
Vůně písku z pláže. Vůně mušle a Lenčiných vlasů. Vůně slz.

Rozčeše si vlasy slepené solí. Vůně moře. Vůně staré knihy. Vůně vína z Hunter valley. Chuť léta a vůně letní noci.

Pevně sevře papírek s adresou. Vůně nervozity. Studené ruce a sucho v puse. Vůně naděje.

Vůně natřených okenic a právě upečeného chleba. Vůně anglického čaje.
Hermiona se usměje.
Vůně Austrálie, vůně domova.

Vůně života.

Fandom: 
Rok: 
2011
Obrázek uživatele Blanca

Jak voní Západ

Vůně táborového ohně, vůně prérie, vůně dobrodružství. Tisíc a jedna vůně, která táhla mladé muže na Západ.
Vůně, které donutily mladého ‚Šarlího‘ vyzbrojit se hned dvěma puškami a vsednout na koně.
„Greenhorn“, smál se mu Sam Hawkins, ale myslel to dobře.
Učil ho ty vůně jednu od druhé rozeznávat.
Stádo bizonů, pase se, asi půl kilometru odtud.
Tohle je stádo mustangů, které se žene z blízké hory.
Takhle je cítit čerstvý medvědí trus.
Takhle voní indiánský kalumet.
A takhle obřad sbratření.
Ale ‚greenhorn‘ se brzy naučil rozeznávat ještě několik pachů, které se naučil nenávidět – pach zbabělosti, zrady, útlaku a smrti.

Fandom: Vinnetou (vynahrazuju si svou absenci u Posledního výstřelu)

Fandom: 
Rok: 
2011
Obrázek uživatele Lunkvil

Pozor na cestu!

fandom: Rychlé šípy
poznámka: Za tohle se spíš stydím, ale prostě docházejí nápady i síly…
--------------------------------------------------------------------------
Jindra stál u zdi. Ruce mu drželi, nemohl se hnout.
„Tak, čmuchale, co tu pohledáváš?“ vyptával se velitel a špendlík v klopě mu výhružně zablýskl.
„Nic, vážně. Spletl jsem si ulici, nechtěl jsem sem…“
„Čuchni si,“ přidržel mu stínadelský pěst pod nosem. „Víš, co se stane těm, kdo se „ztratí“?“
Vtom se stalo několik věcí najednou, ale Jindra z nich mnoho nepostřehl, protože mu někdo přehodil pytel přes hlavu a táhl ho pryč. Proplétali se uličkami, klopýtal, ale pytel mu sundat nedovolili, dokud nezastavili. Když konečně prohlédl, uviděl konejšivé kontury jejich klubovny. Nezmohl se na víc než na: „Díky, kluci!“

Rok: 
2011
Obrázek uživatele Marek

Co je to zač…

„Na stole jsou odvary z několika lektvarů. A já chci, abyste přišli, čuchli si a sdělili mi co je to za lektvar.“
„A dostaneme zase nějakou odměnu? Třeba Felis Felicis?“
„Ne. Dnes je to na známky.“ Poznamenal profesor Křiklan.
„Takže prosím. Tipy piště na papír, odevzdáte ho na konci hodiny.“ Sedl si za katedru a sledoval dění ve třídě.
„Čuchni si!“ Rozléhalo se všude.
Všechny byly jednoduché. Až na poslední.

O několik hodin později seděl ve svém kabinetu a opravoval papíry. Nikdo neměl poslední lektvar správně. Pak se zarazil.
Ponožky Severuse Snapea. Stálo na papíru.
„Do háje, kdo to poznal?“

Fandom: 
Rok: 
2011
Obrázek uživatele Julie

Zapomnění

Fandom: Doctor Who
Poznámka: Otázka do publika - jak myslíte, že to voní v TARDIS?

Více méně byla šťastná. Takovým tím způsobem, kdy si nemáte na co stěžovat. Dny plynuly jeden za druhým a všechny byly v pořádku. Až na tu vůni. Sem tam ji ucítila. Venku na ulici. V zahradě. Jednou na ni zavanula z ledničky. Nahoře na kopci, když s dědečkem pozorovala hvězdy.
„Cítíš to?“ zeptala se tehdy.
„Co?“
„Tu vůni. Je taková… jako med s deštěm. A bronzová… Jako…“
… jako všechna místa, která nikdy neuvidím. Nedořekla to.
Dědeček k ní pomalu otočil hlavu a Donna měla najednou pocit, že kdyby dokázala zformulovat otázku, kterou cítila na jazyku, znal by na ni odpověď.

Fandom: 
Rok: 
2011
Obrázek uživatele Tess

Žertéř

Jima probudilo řvaní poplachové sirény. S trhnutím se probudil do tmy. Ucítil zápach pálící se izolace.
Sakra!
Požár na lodi je noční můra všech kosmoplavců.
Naštěstí skafandr visel na správném místě; rychle se oblékl, popadl přilbu, nasadil si ji... a zase ji rychle serval a kýchal jako o život. Jerome, jeho spolubydlící, řval smíchy. Jim byl poslední, kdo mu zbýval do sbírky obětí kanadských žertíků. Ale imitace požárního poplachu, opalování kabelu zapalovačem a pepř v přilbě to změnily.
Jerome byl prostě veselý hoch.
To, že ho v příštím přístavu skupina neznámých útočníků nacpala do záchodu, musela být čistě jenom náhoda...

Fandom: 
Rok: 
2011
Obrázek uživatele eliade

Na návštěvě

Jednoho letního odpoledne se Stařenka Oggová rozhodla, že zajde k Bábi Zlopočasné.
Do domu vstoupila bez zaklepání, zadním vchodem, jak měla ve zvyku. Jenomže hned ucítila nesnesitelný puch spáleniny.
Viníka zápachu našla v kuchyni. Na plotně stál hrnec se zuhelnatělými, neidentifikovatelnými zbytky čehosi.
„Esmé?“ Ticho.
Stařenka se vydala na průzkum do ložnice. Tušila, kolik uhodilo.
A skutečně. Bábi ležela na posteli a vypadala, že spí a nebo dokonce že je mrtvá. Stařenka ale věděla, že ani jedna varianta není pravda. Bábino vědomí určitě právě poletovalo někde daleko odtamtud.
„Esmé, nepřeháníš už to trochu?“ povzdechla si Stařenka, spíš sama pro sebe.

Fandom: 
Rok: 
2011

Hra na vonnou paměť

fandom: Miloslav Nevrlý - Karpatské hry
AN: posledná veta patrí uvedenému autorovi. Večná poklona a neskonalá úcta, Náčelníku

Zatvorené oči.
Nádych.
Výdych.

Cítim svieži jarný dážď. Je to chladivá zelená vôňa, ktorá ako manna padá na zem. Je plná energie, prináša stromom divokú radosť. A keďže sa nemôžu váľať po zemi a kričať, aspoň vypučia lístie.

Cítim, ako zhora na mraky svieti mesiac. To chladné strieborné svetlo vonia ako voda z prameňa.

Cítim sladkastý závan parfému. Prešla okolo mňa žena vo fialových šatách, dlhé čierne vlasy mala zopnuté kvetinou.

Cítim šumenie rieky, jej pramene a potoky. Múdrosť, ktorú cestou zozbierala. Nesie kamene aj rybky, konáre aj lodičky

Nádych.
Výdych.
Zatvorené oči.

Přičichni ke všemu, bratříčku, prožiješ krásnější život!

Rok: 
2011
Obrázek uživatele Champbacca

Kluci v akci

Upíří kuchař vídeňského hraběte měl mizerný den. Včera zjistil, že musí připravit hostinu o čtyřech chodech pro třicet upírů. V tom spěchu se mu nakonec povedlo sehnat dost panenské krve a dalších prvotřídních ingrediencí, ale pomocníci, kteří měli přijít ráno, stále nedorazili.
Nasupeně procházel kuchyní, míchal lehký rh negativní sorbet a kopal do věcí. Náhle se ve dveřích zjevila tři individua, ale jejich vzhledu nevěnoval kuchař pozornost a okamžitě je pověřil krájením rajčat.
„I když přišel věci sekat, nejdříve se musí zeptat. Jen takový lehčí kvíz – má tohleto správný říz?“ otázal se Edvin, načež kuchaři něžně nacpal česnek do nosu.

Rok: 
2011

Terapie čichem, klinická studie

Fandom: originální

Subjektu podán extrakt dobré nálady v osvěžovači vzduchu s vůní levandule. Funkční.

Subjektu podán extrakt rozmrzelosti v černé kávě. Funkční. Vedlejší účinky – migréna.

Subjektu podán extrakt zamilovanosti v malinovém džemu. Funkční. Vedlejší účinky – ztráta pudu sebezáchovy, svatba.

Subjektu podán extrakt žárlivosti v dršťkové polévce. Funkční. Vedlejší účinky – psychosomatický žaludeční vřed.

Subjektu podán extrakt zuřivosti ve špinavém prádle. Funkční. Vedlejší účinky – ztráta sebeovládání, pád manželky ze schodů.

Subjektu podán extrakt tíživého smutku ve smuteční kytici bílých lilií. Funkční. Vedlejší účinky – nekontrolovatelné výbuchy pláče, výčitky svědomí, noční můry.

Experiment ukončen. Subjekt si sám nadávkoval extrakt odvahy v kubánském rumu. Vedlejší účinky – sebevražda.

Fandom: 
Rok: 
2011
Obrázek uživatele Jeřabina

Prvorepubliková estráda

Fandom: středoškolské zápisky z literatury
Poznámka: Kdo pozná odkazy na díla, má plus.
Varování: tématu se dotýká jen velmi okrajově, pochopím, když bodík nedostanu.

Intimní oslovení přesličky naznačují autorův silný vztah ke květinám.
Hlavním hrdinou díla je rudlík, potýkající se s existenciálními problémy po ztrátě živnosti.
Parodické dílo obsahuje odkazy na jezuity, zednáře a tisíc slonů. Dan Brown ho poté bohužel vzal vážně a přepracoval.
Podle konotací v názvu jeho díla se dá předpokládat, že Karel Čapek měl rád cider.
Hrdina se stal duševním mrzákem po absolvování traumatického zážitku v dětství, kdy mu před očima řezník zabil potkana. („Na, čichni si, tu máš myšičku“) Přirovnává se k hlodavci a nechce sebe sama vidět v takové situaci, proto se do role potkana snaží dostat ostatní.

Fandom: 
Rok: 
2011
Obrázek uživatele Bilkis

Co cítíš?

Fandom: originální (pro mě velmi osobní)
Poznámka: První obraz je hráz Orlické přehrady v Solenicích. Druhý
obraz se váže k obci Orlické Zlákovice, která je Orlíkem kompletně
zatopená. Když je málo vody, špička místního kostela vyčuhuje nad
vodu. Třetí obraz je inspirován jakoukoliv fotovoltaickou elektrárnou,
kterou dnes potkáte prakticky kdekoli. Čtvrtý obraz je je větrná
elektrárna Mravenečník (ve skutečnosti je blíž k Medvědí hoře) v
Jeseníkách. Beton, kosti a sny jsem si vypůjčila od Pavla Renčína
(název jeho sbírky povídek).

"Čichni si," řekl beton. Masa vody se valila pod nohama a prehlušovala
hučení vodních turbín.

"Čichni si," zaskřípala věž kostela a vůně spalin prořízla vzduch,
když kolem projel motorový člun.

"Čichni si," pronesl panel nehybně spočívaje na ocelovém sloupku.

"Čichni si," zavzdychal ocelový stožár a lopatky se zmučeně otočily. V
dáli se zaleskl nejvyšší vrchol překrásných hor.

"Co cítíš?" ptali se svorně. "Les, trávu, vzduch?"

"Ne, jen beton, kosti a sny..."

"Tak voní ekologie!" zahřímaly obří výdobytky moderní doby.

"Ne, to není ona! Její vůni znám! Tohle není ona!" křičela jsem na ně.

Tenhle zmar, tenhle terorismus nemůže být ona...

Fandom: 
Rok: 
2011

Ostrov s nezaměnitelnou vůní

Fandom: historie plus realita (poslední věta se zakládá na údajném výroku dotyčného)

Vybavoval si všechny ty vůně naprosto jasně. Nezaměnitelnou směsici vůní, které sice necítil už dlouhá léta, ale nyní, v době, když už mu nezbývalo dohromady nic víc než vzpomínky, se k němu vracely.
Lístky a kůra křovin, které vytvářejí porost makchií, bylinky rostoucí pod nimi. Nasládlá bazalka a ostřejší tymián, výrazná levandule, rozmarýn, citrónová vůně verbeny, vavřínové listí, jalovec a nespočet dalších rostlin. K tomu vůně horké země i skal rozpálených sluncem, borovicové jehličí z hor, závan svěžího, slaného vzduchu od moře.
Ano, Napoleon Bonaparte si byl jistý, že by svůj rodný ostrov Korsiku snadno poznal i se zavřenýma očima.

Fandom: 
Rok: 
2011
Obrázek uživatele Dangerous

Vůně

Valdemar byl několikrát svědkem nečekaných Vilémových reakcí, když přinesl čerstvě uloupená jablka: nenadálou touhu, náhlé mlčení. Lesk v očích, jako by se v nich odrážela jejich šťáva.

Když v zimě uviděli borovici, Vilém se zarazil a obešel ji obloukem. Valdemar si tajně utrhl větvičku a přičichl k ní. Voněla létem… Zahodil ji dřív, než si jí Vilém všiml.

Vyhýbal se vínu. Až na několik výjimek, kdy se Vilém vracíval pozdě a uléhal sám, víno nikdy nepil a sedal si na opačnou stranu ohniště.

Na jaře našel Valdemar Viléma klečet opodál. V dlani, ruka se nepatrně třásla, suché kvítky vřesu. Přičichl.

Fandom: 
Rok: 
2011
Obrázek uživatele Danae

Vzpomínky

fandom: Fables/Mýty

Před několika minutami Bigby Wolf zjistil, že se nachází uprostřed hlubokých lesů a naprosto netuší, jak se tam ocitl. Teď stojí u stanu, který zřejmě sám postavil. Jeho zatraceně vyvinutý vlčí čich mu prozrazuje, že uvnitř spí žena, kterou miluje. Dobrovolně by s ním nikdy nejela. Na pohádkové zázraky nevěří, zato na vražednou lest je to uvěřitelné až dost. Ze stanu vyhlédne černovlasá ženská hlava a Bigbyho udeří do nosu nový pach. Jeho pach. Musel ji objímat, musel ji líbat, musel ji milovat - a vůbec nic si nepamatuje! Tomu, kdo ho připravil o vzpomínky, roztrhne hrdlo. Jestli odsud vyváznou živí.

Rok: 
2011
Obrázek uživatele Sothis Blue

Smrdí krchovem

„Čuchni si!" nastrčil Grimpo Joeovi před obličej zaťatou pěst. „Čuchni si! Smrdí krchovem, he?"
Joe zhluboka nasál oběma nozdrami. „Cítím alkohol a špetku dubového aroma, ano, docela určitě whisky. Dále silný závan starého potu a vepřového sádla, což bych shrnul slovy nedostatečná hygiena. A ještě," přičichl znovu s přivřenýma očima, „štiplavou vůni kovu s jemným buketem spáleného střelného prachu.
Oproti tomu krchovy," pousmál se, „mívají nejčastěji charakteristickou vůni složenou z květinového tónu lilií, kořeněného tónu chvojí, jemného tónu škvířícího se vosku, a konečně zemitého tónu vlhké hlíny.
Zkrátka, vůbec žádná shoda.
A nyní, mohl bych prosím dostat svou sklenici limonády?"

> (Limonádový Joe) 

Rok: 
2011

Zápach

Tak jsem si dneska opět přečetla Farmu zvířat a cosi mi nedalo, abych si nedomyslela ještě kousek. :)
Fandom: Farma zvířat

„...Soudruzi, tady to páchne! A víte čím to páchne, soudruzi, víte to?“ kvičel Pištík na celý dvůr, až se mu třáslo všech pět brad. Zvířata stála rozestoupená kolem něj a se sklopenýma ušima naslouchala.
„Zradou a podlostí. Což se neslučuje s principy animalismu! Ten ohavný puch je všude kolem vás...“
„To ty páchneš!“ zaržála rozčilená Molina, která ještě dnes z domu cítila pach alkoholu. „To prasata se neslučují s principy animalismu. Soudruzi, za Boxera!“ divoce ze sebe vyrazila a srazila prase kopyty. Ostatní zvířata se k ní přidala a společnými silami vyháněla prasata z farmy za sborového zpívání Zvířat Anglie.

Rok: 
2011

Poznámky V

fandom: Sherlock Holmes (BBC)
pozn. aut. č. 1: předchozí drabble můžete nalézt zde: první, druhé, třetí a čtvrté
pozn. aut. č. 2: věnováno Danae, Salome, Profesorovi, Saphiře, Keneu, ioannině, Terdě, hidden_lemurovi, Peggy a Kleio. Děkuji za komentáře.

*

„V hodině literatury se stále vymlouvá na zápach a otevírá okna.“
„Nejspíš nemůže literaturu ani cítit.“

„Se spolužákem Gregorym Lestradem hraje infaltilní hry, např.: Na policajty a zloděje nebo Slepý detektiv.”
„To je příprava na budoucí povolání.“

„Při běhu na 200 m běžel 2000 m až domů.“
„Chtěl za sebou mít i běh na 100, 1500 m a sprinty.“

„Když ve školní jídelně vařili zelí, pokusil se evakuovat celou školu před nebezpečnými výpary.“
„Konečně pochvala! Jsem na něj hrdý!“

„Přišel v tmavých brýlích vymlouvaje se na opici.“
„Chováme kočkodana.“

„Nepřinesl referát o Mikuláši Koperníkovi.“
„Kolem Koperníka se snad netočí svět.“

Fandom: 
Rok: 
2011
Obrázek uživatele sigam

Voňavá práce

Bylo líné sobotní odpoledne. Libor seděl už od rána u počítače. Posledních pět minut zápasil s bandity v Temném hvozdu a šlo mu to skvěle.

Honza za jeho zády nespokojeně mlasknul, ale neříkal nic. Objal jej zezadu kolem pasu a řekl: „Pojď se na něco podívat.“ A aby vzbudil u přítele zájem, zašeptal mu ještě do ucha pár neslušností.

To fungovalo. Libor na příkaz poslušně zavřel oči a nechal se odvést z pokoje.

„Čichni si,“ nakázal Honza.

„Fuj! Co to je?“ zakuckal se Libor.

„To, můj milý, je kočičí záchod, který si měl dnes vyčistit. Můžeš se dát do práce.“

Fandom: 
Rok: 
2011

Stránky

-A A +A