Prvorepubliková estráda

Obrázek uživatele Jeřabina

Fandom: středoškolské zápisky z literatury
Poznámka: Kdo pozná odkazy na díla, má plus.
Varování: tématu se dotýká jen velmi okrajově, pochopím, když bodík nedostanu.

Intimní oslovení přesličky naznačují autorův silný vztah ke květinám.
Hlavním hrdinou díla je rudlík, potýkající se s existenciálními problémy po ztrátě živnosti.
Parodické dílo obsahuje odkazy na jezuity, zednáře a tisíc slonů. Dan Brown ho poté bohužel vzal vážně a přepracoval.
Podle konotací v názvu jeho díla se dá předpokládat, že Karel Čapek měl rád cider.
Hrdina se stal duševním mrzákem po absolvování traumatického zážitku v dětství, kdy mu před očima řezník zabil potkana. („Na, čichni si, tu máš myšičku“) Přirovnává se k hlodavci a nechce sebe sama vidět v takové situaci, proto se do role potkana snaží dostat ostatní.

Fandom: 
Rok: 
2011
Komentáře (archiv): 

St, 2011-04-27 21:48 — Profesor
Zajímavé.

Vzhledem ke své děravé paměti jsem nepoznala nic. A to jsem Krvavý román četla.
Ale také dodnes občas mívám v poznámkách zajímavé věty. Do literatury jsem si na gymplu psávala básničky. Ty jdsem naštěstí nikdy rozebírat nemusela, já to nemám ráda - ze zkušenosti vím, že autor může myslet něco úplně jiného, než jak to potom čtenář interpretuje.

Út, 2011-04-26 22:18 — Keneu
to je hezké!

sím, já bych chtěla vysvětlivky
pochopila jsem jen to, co Danae...

St, 2011-04-27 21:15 — Mivka
tajenka

Tak vysvětlivky
Jakub Deml - Moji přátelé (nenávidím rozbor básní, i těch v próze, protože miluji dobrou poezii)
Marie Pujmanová - Havířská balada ("vypráví příběh Rudly z rodiny Hudců" říkaly poznámky, nepříliš čitelně. Bylo v noci a Mivka čte: "Rudlík? Nebyli ti komunisti takhle industriální až pozdějc?")
Josef Váchal - Krvavý román (jezuiti, zednáři, tisíc slonů, potoky krve, vypadá jako parodie - no nezní vám to jako Brown? :))
Karel Čapek - Krakatit (v Praze je SFFH knihkupectví a cider klub Krakatit :))
Václav Řezáč a jeho úžasní hlodavci - Černé světlo (tuto větu jsem doslova vzala ze zápisků a doposud mi umí vykouzlit úsměv na tváři - holt jsem dítě zvyklé na soužití s kočkami a rozprostřené hlodavčí vnitřnosti křepce ráno přeskakuji po cestě do koupelny :))

St, 2011-04-27 21:37 — Keneu
kují!

kují!
když po nás chtěl rozbor básní češtinář na gymplu, tak jsem mu vždycky málem vynadala (on se nechal, on mě má rád...)
a rudlík je jedno z těch slov, která si prostě nedokážu zapamatovat (teď by to už mohlo jít)
ono je asi něco jiného když v rámci fungování světa a přírody zakousne kočka myš a něco jiného když Ti ji nějaký magor s úmyslem Tě vyděsit a znechutit zabije před očima (pokud se pamatuju, bylo to dost nechutně); a stejně - copak jsou životní traumata logicky odůvodnitelná?

Po, 2011-04-25 21:44 — Aries
:-)))

:-)))

Po, 2011-04-25 21:35 — Danae
Pobavily všechny :) Takhle z

Pobavily všechny :) Takhle z fleku tipuju první na Demla a poslední na Řezáče. A aplauduju vaší profesorce češtiny na střední. (Jsem zvědavá na toho pseudoBrowna!)

Po, 2011-04-25 22:00 — Mivka
Deml trefa, Řezáč trefa.

Deml trefa, Řezáč trefa. Profesorka češtiny s tímhle nemá až tak moc společného, to je všechno spíš výplod různých variant těch poznámek - buď toho, že jsem nědo nepřečetla a vymyslela konotaci (od toho třeba ten rudlík) nebo že jsem prostě cítila potřebu k něčemu za běhu dopisovat poznámky na okraj (od toho ten cider nebo tisíc slonů a Dan Brown). Za celé drabble může Řezáč a jeho úžasní hlodavci, já prostě celou tu zápletku s potkanem doposud nejsem schopna pojmout (a to jsem to četla a tak) a s vážnou tváří vyložit, mně to přijde jako nejblbější motivace hrdiny v dějinách literatury :)

-A A +A