Pravidla Sosáckého klišé binga 2024

Obrázek uživatele sos

Klišé bingo je nesoutěžní challenge pořádaná výhradně pro pobavení všech zúčastněných. Funguje na podobném principu jako hra bingo.
Vytvořili jsme seznam 50 klišé (témat, situací, rekvizit), která vám budeme postupně odhalovat a která se, jak doufáme, stanou odrazovým můstkem pro vaši kreativitu.
Každá vaše napsaná povídka se promění v zaškrtnutí příslušného políčka v bingo tabulce. Cílem je dosáhnout vyškrtnutí políček v jedné řadě, sloupci nebo na úhlopříčce. Ultimátním vítězstvím je vyškrtat všechna čísla v tabulce.

Průběh hry

1. fáze – přihlášení
Ke hře je potřeba tabulka o 5x5 políčkách. Tu si každý účastník stáhne a vyplní. Do každého políčka účastník napíše libovolné číslo od 1 do 50 (čísla se nesmí opakovat). Středové pole “ŽOLÍK!” je možné využít pro napsání libovolného, již vylosovaného klišé. Je také možné, umístit na libovolné políčko tabulky “OSOBNÍHO ŽOLÍKA”. Pro zaškrtnutí pole s osobním žolíkem je třeba napsat povídku, která obsahuje libovolné klišé, které v danou chvíli bude v seznamu chybět. Pokud je vámi vybrané klišé již v seznamu, musíte si pro zaškrtnutí osobního žolíka vymyslet nějaké jiné. Umístění osobního žolíka v tabulce není povinné.
Odkaz na svou tabulku prosím do 22. září zašlete na sosácký mail sos.hp.ff@gmail.com Odkazy na tabulky všech účastníků budou zveřejněny ve zvláštním článku se seznamem účastníků.
Účastník, který se bude chtít připojit až po začátku akce, vyplní tutéž tabulku, ale použije k tomu pouze čísla, která ještě nebyla vylosována.
Pokud už je vylosováno nadpoloviční množství čísel, nechte si tabulku vygenerovat generátorem náhodných čísel a můžete se zúčastnit jako rebel.

2. fáze – losování

Každé klišé v našem přísně tajném seznamu má přidělené číslo od 1 do 50. Po vylosování čísla bude vždy odhaleno, jaké klišé k němu patří.
Každý týden od začátku akce (22. září 2024) vylosujeme a zveřejníme pět čísel. Losování bude probíhat každou neděli až do vyčerpání všech témat (tedy do 24. listopadu 2024).
Losování bude probíhat bez přítomnosti notáře.

3. fáze – psaní

Pokud po losování zjistíte, že se některé z čísel nachází na vhodném místě vaší tabulky (nebo vás inspiruje některé z témat natolik, že ho budete chtít použít jako žolíka), začněte psát.
Vaše povídka musí mít nejméně 250 slov, horní limit není stanovený.
Může jít o fanfiction i o originální tvorbu, nicméně mějte na paměti, že některá klišé mohou vyžadovat, aby se jednalo o fanfiction.
Povídka musí být dokončená.
Povídka může obsahovat více různých klišé, ale pro zaškrtnutí políčka v tabulce platí: jedna povídka = jedno políčko.

4. fáze – zveřejnění

Povídku zveřejněte buď na našich stránkách nebo na jiném vhodném místě – k tomuto účelu vřele doporučujeme archiv na AO3 (zájemcům rádi obstaráme pozvánku). V případě zveřejnění mimo naše stránky je třeba u nás zveřejnit odkaz.
Po zveřejnění povídky si smíte vybarvením zaškrtnout příslušné políčko ve své tabulce.
Povídky je možné zveřejňovat nejpozději do konce března příštího roku.

5. fáze – BINGO!

Účastník, který vyplní řádek, sloupec nebo diagonálu své tabulky, nechť nám na sosácký mail zašle výkřik BINGO! Dostane gratulaci a bude oslavován v samostatném článku. Pak si může rozmyslet, jestli už má dost, nebo jestli se pustí do dalšího řádku, sloupce či diagonály…
Uznalé pokývání hlavou si od sosácké rady starších vyslouží ten, kdo vybarví všechna políčka.

Pokud se vám některé z pravidel nezamlouvá, netrapte se, buďte rebel, porušte je a tvořte stejně. Naším cílem je vaše radost z tvorby!

Komentáře

Obrázek uživatele Champbacca

Sím, já nějak nechápu toho osobního žolíka. "Pro zaškrtnutí pole s osobním žolíkem je třeba napsat povídku, která obsahuje libovolné klišé, které v danou chvíli bude v seznamu chybět." Jakože v tom seznamu, kde se klišé odhalují až po vylosování, tedy člověk průběžně neví, co tam je? Nebo to je těch padesát z roku 2014 a losuje se jenom nové očíslování?

Obrázek uživatele Aveva

Idea osobního žolíka (OŽ) je, že máš nějaké klišé, které si strašně moc chceš napsat, ale nevíš, jestli je mezi těmi, které jsme pro letošní ročník vybraly (seznam se nekryje s tím z předchozího ročníku) a tak si do tabulky dáš OŽ a víš jistě, že si ho budeš moci napsat.
Ale protože v každé hře má být kus rizika, tak pokud se klišé mezi těmi, které jsme vybraly objeví, jako OŽ už ho použít nelze. Až budou všechna témata dolosovaná, bude samozřejmě jasné zda lze klišé jako OŽ použít, ale v průběhu deseti týdnů losování se může stát, že klišé, které sis chtěl zpracovat jako OŽ vylosujeme dřív, než ty ho stihneš napsat. V takovém případě klišé jako OŽ použít nelze. Samozřejmě ho pořád můžeš použít na středového žolíka, pokud jeho číslo v tabulce nemáš. Pro proškrtnutí políčka s OŽ si pak musíš vymyslet nějaké další klišé.
Může se ale také stát, že klišé, které jsi zpracoval jako OŽ, bude vylosováno až potom, co ho napíšeš a uveřejníš. V takovém případě je tvůj OŽ považován za splněného a pokud máš číslo daného klišé ve své tabulce, tak si na něj, pokud budeš chtít dané políčko proškrtnout, musíš napsat ještě jednu povídku!
Takže ideální postup je napsat si povídku na OŽ ještě před prvním losováním a uveřejnit ji hned po zahájení akce ;o)
Každopádně umístění OŽ do tabulky je dobrovolné a třeba já si ho tam vůbec nedala.

Obrázek uživatele Champbacca

Jo takhle, díky! To zní zajímavě, i když z toho teda vyvstává dalších pár otázek :D
Třeba jako má to osobně vybraný klišé být někde napsané předem, aby bylo možné odsouhlasit, že to fakt klišé je? Třeba někde v té posílané tabulce? Případně nakolik tam bude tolerance, když si někdo vybere například "černoch umře jako první", ale mezi vylosovanýma bude "týpek v červeným triku umře jako první"?
I když to možná předbíhám a reálně to vůbec nemusí nastat.

Obrázek uživatele Simbacca

Mno, ať to není jenom teorie, tak jsem vyrobil a poslal svoji s konkrétním návrhem, v případě potřeby ji lze použít jako odstrašující příklad.

Obrázek uživatele Aveva

No, já ti to řeknu takhle, když si účastníci nebudou stěžovat, že klišé, které jsme vybraly my, nejsou pořádná klišé, tak my nebudeme hodnotit, jestli je klišé, které si vybrali jako osobního žolíka, dostatečně klišovité ;o)
A jinak, necháváme to na uvážení účastníka, předem nikde napsané být nemusí (takže se kdykoli můžeš rozhodnout ho změnit). Ono to taky může být klišé, které je specifické pro nějaký fandom a to stejně nemusíme být schopné správně posoudit.
Zrovna vybraný případ mi přijde jako vyjádření jednoho klišé, ale popravdě, tohle asi budeme řešit za pochodu, když nastane nějaký problém.

Obrázek uživatele Champbacca

Jo, to zní fér, díky.

Obrázek uživatele Owes

Tuhle výzvu kvituju! Jen by mě zajímalo, odkud si mám tu tabulku stáhnout. Nebo ji mám vyrábět sám?

Obrázek uživatele Aveva

Promiň, vypadl mi odkaz, díky za upozprnění :o)
Tady je vzorová tabulka, čísla si doplň dle vlastních preferencí :o)
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1v_izdSTaptL5uAO3zYhiNhJGX9I13FFv...

Obrázek uživatele Owes

Děkuji převelice. :)

Obrázek uživatele Kleio

Je půlnoc a já jsem tupá, takže potřebuju zopakovat, jakým způsobem se mám vlastně přihlásit a kde dostanu seznam klišé, abych si vybrala žolíka. Díky!

Obrázek uživatele Champbacca

Zkopíruješ si sheet se vzorem tabulky, naplníš ji číslama a žolíkama (nazývat to stáhnutím je imho matoucí), pošleš odkaz na ni na uvedený mail, vyčkáš na losování a tam se budeš průběžně dozvídat, co je který číslo za klišé. Tedy kompletní seznam bude až po posledním losování.

Obrázek uživatele Kleio

No dobře, ale když neznám klišé, jak si vyberu klišé na žolík?

Obrázek uživatele Champbacca

Prostě si nějaké vybereš dle libosti, viz Avevina odpověď na můj dotaz výše, taky mi to hlava nebrala :D

Obrázek uživatele Keneu

Pozor. Máme dva druhy žolíků. Jeden je ten normální, uprostřed tabulky, je tam vždy. Klišé, kterým splníte tohoto žolíka, můžete kdykoli v průběhu akce vybírat z těch, co už jsou vylosovaná.
A pak je osobní žolík, který může být kdekoli v tabulce, ale taky tam vůbec být nemusí a toho rozebíráme výše.

Obrázek uživatele Aveva

Jak bys to nazval, když ti stáhnutí přijde matoucí? Já jsem ochotná to v zájmu srozumitelnosti přeformulovat, ale nic lepšího mě nenapadá :o)
Obrázek uživatele Champbacca

Já asi beru zpět, protože mi došlo, že stažení je vlastně taky validní cesta k cíli, jen mi teda přijde zbytečně složitá.

Jakože... byl záměr, aby člověk tu tabulku stáhl (tedy fakt download jako .xls nebo něco podobného), upravil ji u sebe v kompu (teoreticky offline), pak ten soubor uploadnul zpátky na googledocs a poslal vám link? Protože ten mezikrok se stahováním jde úplně vynechat, stačí si tu vzorovou tabulku prostě v rámci googledocs nakopírovat na novej sheet.

Obrázek uživatele Aveva

Jó, máš pravdu, stačí si ji nakopírovat a poslat link. Akorát ne každý musí mít google docs, takže bereme všechno (klidně si můžete tabulku namalovat na čtverečkovaný papír a poslat nám fotku ;o)
Obrázek uživatele Rya

Hm, už jsem to kdysi hrála, a stejně to nechápu... No, zkusím se o víkendu hluboce zamyslet :).

Obrázek uživatele Aveva

V předchozím ročníku byla jiná pravidla, tak je to na pochopení stejné jako úplně nová akce ;o)
Obrázek uživatele Gwendolína

Prosím, postrádám návod pro debily, jak postupovat po stažení a upravení tabulky. Kam a jak to jako pak nahrávám? Děkuji

Obrázek uživatele Aveva

Pošleš odkaz na tabulku, nebo rovnou tabulku na sosácký mail sos.hp.ff@gmail.com a my odkaz na tvoji tabulku přidáme do seznamu účastníků. Ale teda splněná klišé si vyškrtáváš sama a BINGO! taky musíš zakřičet sama, to kontrolovat nebudeme :o)
-A A +A