Ostraha

"Tak dělej, naskoč!"
Třicátník s výraznými lesklými linkami na těle udeřil na zemi ležícího kamaráda pod ramene. Přesně v místě, kde se vodiče sbíhaly do obrazce procesoru.
A znovu. A znovu.
A stejně, jako u starejch benzínovejch sekaček, ten poslední impulz byl ten životadárný. Postava na zemi s mohutným nádechem otevřela oči, párkrát ještě zalapala po dechu a pak se pozvolna posadila.
"Co - co mě sejmulo tentokrát?" - "Hádám, že studeňák, 'sem už začínal mít strach, kámo".

Poblíž sedící postava je pozorovala. "Chromáci", povzdechla si. Znala to moc dobře, vždyť sama... Kolik je to let? Dvacet? Pětadvacet? Chytla jednu z prvních vln augmentace. "Jo, jenže to jsem měla skvělej džob a mohla jsem si všechny ty implantáty dovolit", snažila se zaplašit vzpomínky. Ale ty se nedaly a jak chlad z pootevřených dveří jí omotávaly.
První vylepšení, pak další, nové možnosti, nové známosti. Bylo to jako droga, kterou nedokázala zastavit. Polobohyně. Nadčlověk. Než přišly první problémy.
"Ty dětské nemoci přišly pozdějš, než bych čekala", musela si přiznat. Únava materiálu, nefunkční kontakty a hlavně softwarové bugy a updaty. Ten poslední jí vyřadil nohy.

Rázně vyrazila pryč. Nemůže lelkovat. Přesunula svůj vozíček na další stanoviště. Ostražitě prozkoumala okolí. Patnáctinásobný zoom a termokamera v očním implantátu byla ta poslední připomínka na její bujarý život.
"Stanoviště 14, čas 15:00. Vše v pořádku", zahlásila rutinně do vysílačky a dle instrukcí 5 minut čekala přes dalším přesunem. Byla za tuhle práci u ostrahy fakt vděčná.

Podporuji: 

Grafické studio Maturus, o. p. s.
- už více než 10 let se věnuje veřejně prospěšnému podnikání v oblasti grafiky. Zaměstnává kreativní
lidi s handicapem i bez něj. Příspěvek podpoří tréninkový program pro lidi se znevýhodněním, kteří se
chtějí stát grafiky. Anebo si v Maturu nechte zpracovat novoročenky / leták / ilustrace / ... :)
https://maturus.cz/
transparentní účet: 2902807195/2010

Komentáře

Obrázek uživatele Small_CS_Traffic_Warden

... jsem původním oborem grafička, tak mi to padlo do noty, určitě prozkoumám web a nějakou tu korunku pošlu.

Cyberpunk je pro mě fandom v podstatě neznámý, ale fungovalo to i tak."Oživovací" scéna byla sugestivní. Zamyšlení nad pomíjivostí životního komfortu a s ním spojených možností logické a uvěřitelné.

Možná bych pro příště zvážila nepsat myšlenky postav do uvozovek, ale třeba kurzívou, nebo klidně normálně a jen za čáru doplnit: , pomyslela si... Pokud si žena reálné mluvila nahlas pro sebe a já to jen nepochopila, tak beru zpět :-).
PS: Na začátku z "pod ramenem" uteklo m na konci.

člověk to přečte 2x a stejně mu něco uteče, že? Vlastně ve skutečnosti čteme pořádně až to, co je definitivně "vytesáno do kamene".

-A A +A