Sen

Obrázek uživatele Dangerous

Ležela v posteli a nemohla spát. Ze samého převalování ji bolelo snad každé místo na těle. Až když slunce vyšlo nad obzor a ozářilo pokoj prvními paprsky, zabořila obličej do polštáře a usnula.
„Ach,“ vydechla, když se ocitla v zahradě jakéhosi anglického venkovského sídla. Viděla jich spousty – ve filmu, na obrazech –, ale nikdy žádné nenavštívila.
Procházela parkem. Nikdo se o něj očividně už dlouho nestaral. Tráva byla přerostlá, keře a stromy téměř zplaněly. Zídka porostlá břečťanem se rozpadala.
Kdosi zakřičel: „Hej, ty!“
Lekla se, zapletla se do bujného břečťanu a spadla do kalného jezírka.
„Lady Orie dopoledne nepřijímá návštěvy!“

Fandom: 
Rok: 
2011
Komentáře (archiv): 

Po, 2011-04-11 17:38 — Kleio

BjB? :D
A je to zase originální a úžasný vyrovnání s tématem! :D

Pro psaní komentářů se přihlašte
Po, 2011-04-11 17:39 — Dangerous

BJB. ;)
BJB. ;)

Pro psaní komentářů se přihlašte
Út, 2011-04-12 11:32 — Saphira

Dobrý nápad, hezky pojaté :)
Dobrý nápad, hezky pojaté :)

Pro psaní komentářů se přihlašte
Út, 2011-04-12 15:02 — Dangerous

Děkuju, aspoň někdo to ocení.
Děkuju, aspoň někdo to ocení. ;)

Pro psaní komentářů se přihlašte
Út, 2011-04-12 13:29 — KaTužka

Měly bychom s nifredil dotaz,
Měly bychom s nifredil dotaz, jak tohle drabble souvisí s tématem? Všimly jsme si kurzívy, ale nepřipadne nám to dostatečné. Mohla by jsi nám vysvětlit (třeba i na mail), jak to souvisí s kaloriemi?

Pro psaní komentářů se přihlašte
Út, 2011-04-12 14:54 — Kleio

No já mám teda dojem, že je
No já mám teda dojem, že je to docela vidět, ne? Navíc... byly tu i věci, které byly úplně mimo a nikdo s nimi neměl problém.
Ale možná zase zbytečně prskám, omlouvám se, to já jen mám tendence si ji bránit. :)

Pro psaní komentářů se přihlašte
Út, 2011-04-12 15:05 — nifredil

Já to tam teda moc nevidím
Já to tam teda moc nevidím (ta kurzíva opravdu není dodržení tématu). Ale rády se necháme autorkou vyvést z omylu. Podobným náhodným vyjmutím slabik by bylo možno napsat cokoli na jakékoli téma.

Kleio, já souhlasím, že u spoustu jiných věcí je téma těžko nalezitelné. Však jsme taky vyhrožovaly, že to dlouho nebudeme tolerovat. U zadání tématu na 12.4. už na to výslovně upozorňuju, ať si autoři dávají pozor, že budeme zlé. Fakt, že toto drabble bylo odesláno před výše zmíněným upozorněním, je důvod, proč se ptáme a proč bod pravděpodobně v tomto případě ještě uznáme.
Dangerous má zrovna tu smůlu, že u ní jako u prvního jsem si toho dneska všimla. Včera jsem zase marně hledala téma u autorky bella-cissy a rozhodla jsem se, že dost, že to začneme hlídat, proto to upozornění (nebudeme přece zlé a drsné bez varování). A Dangerous je holt první, která nám padla do rány, když jsme se rozhodly, že začneme být zlé. Opravdu zlé ale budeme až u tématu na 12.4.2011.

Nicméně každý má právo ukázat nám, kde je tedy to téma skryto. A pokud ne, tak je samozřejmě možnost napsat jiné drabble v nedělním bonusu :-)

Pro psaní komentářů se přihlašte
Út, 2011-04-12 15:24 — ioannina

Náhodou, mně se nápad použít
Náhodou, mně se nápad použít v textu přímo slabiky tématu líbí - a není to tak snadné, jak se to zvenku zdá.

Pro psaní komentářů se přihlašte
Út, 2011-04-12 15:37 — Dangerous

Jednu z možných interpretací
Jednu z možných interpretací tohoto drabblu v rámci tématu jsem odeslala ve svém druhém mailu hned po tom prvním (spěchala jsem na tramvaj a nějak mi to z toho prvního vypadlo).

Pro psaní komentářů se přihlašte
Út, 2011-04-12 15:45 — nifredil

Jojo, o mailu víme, ještě to
Jojo, o mailu víme, ještě to musíme společně probrat. Díky ale za info. Dáme vědět co nejdřív.

Pro psaní komentářů se přihlašte
Út, 2011-04-12 17:29 — nifredil

Z odpovědi
Vkládám sem část mailu s "hodnocením", který jsme zaslaly Dangerous. Mělo by zároveň - doufám - odpovědět na většinu dotazů, argumentů a komentářů vznesených tady ostatními. Bod jsme uznaly.

***

Ani po tvém vysvětlení bohužel nevidíme v tvém drabble téma, ale jelikož jsme varovaly až u tématu k datu 12.4.2011, přijde nám nefér, abys ty doplatila na něco, co jsme předtím běžně uznávaly. Nicméně platí, že ode dneška budeme mnohem přísnější v uznávání tématu. Přijde nám totiž - a doufáme, že budeš souhlasit - že některá drabble nemají se zadanými tématy nic společného, a to je špatně.

Samozřejmě vůči alternativnímu pojetí drabble nic nemáme, obcházení témat vítáme, neotřelé postupy a významy nás těší. Nicméně i tyto jinotaje musí mít NĚCO společného s tématem, v tvém případě to opravdu nevidíme. Vysvětlení, že se jedná o špatný sen z přejezení se vysvětlení blíží, ale přijde nám to jako příliš skrytý význam, který tam prostě nevidíme. V drabble je sice třeba hodně věcí si domýšlet, ale v tomto případě je toho na domýšlení (nebo spíše vymýšlení) až moc. Možná, kdyby drabble bylo zasazeno do konkrétního fandomu, byl by tento skrytý význam patrnější díky znalosti reálií. Abych to shrnula - tvé vysvětlení (a drabble) nevnímáme jako obcházení tématu či novátorský přístup k tématu, ale jako podvod na tématu.

Co se týče vyčlenění slabik, tak to samo o sobě by také nevadilo, kdyby to ale dávalo nějaký smysl. Shodly jsme se na tom, že ve výběru slabik nevidíme žádný systém, žádný význam, jedná se prostě o dvě náhodně vybrané slabiky. Totéž by se dalo udělat i s jednotlivými písmeny. Kdybys vzala ten elaborát, který tu píšu, určitě by se v něm taky našla celá řada názvů témat. Něco jiného by bylo, kdybys skutečně s těmi písmeny/slabikami nějak pracovala. Třeba kdyby každý řádek začínal na jedno písmeno nebo prostě kdyby v tom byl aspoň jakýs takýs smysl/nesmysl.

***

Apetit mám veliký,
Celý den jen žeru.
Hezky velký knedlíky,
Tu chřátem si peru.
Yyy mě bolí bříško,
Které mám tak nacpané,
Ale to mi neva,
Laskomin je třeba!
Obvykle jím pětkrát za den,
Relativně tedy dost,
I v noci se párkrát vzbudím,
Ešte si dám kraví chvost!

***

Báseň samozřejmě nemá sto slov, je pouze ilustrační, ale takhle nějak si představujeme použití jednotlivých písmen/slabik k zobrazení tématu (báseň je ale přehnaný extrém, i subtilnější použití bychom braly). Takové drabble by bylo v pořádku, i kdyby tam o jídle napadla ani zmínka!

Toť vše. Doufáme, že na nás nejste příliš naštvaní a naštvané. Ale odchylování od tématu se tu poslední dobou nějak začalo rozmáhat a nějak proti tomu bojovat musíme.

N + K

P.S. jak si to čtu znovu, tak koukám, že se na mě škola a práce už dost projevují:-) Tak se omlouvám za extrémní formalismus...

Út, 2011-04-12 17:52 — Esclarte

Ta básnička je dokonalá!
Ta básnička je dokonalá!

Pro psaní komentářů se přihlašte
Út, 2011-04-12 20:24 — Dangerous

Děkuji za bod. (Nicméně...
Děkuji za bod. (Nicméně... mohla bych oponovat, že začít každý řádek jedním písmenem z tématu... to taky můžu udělat s každým tématem. ;))

Pro psaní komentářů se přihlašte
Út, 2011-04-12 20:50 — nifredil

No jasně:-) Však to nám taky
No jasně:-) Však to nám taky přijde úplně v pořádku. Koneckonců psát drabble na první význam slov, která jsou v tématu, člověk taky může každý den.

Chtěly jsme tím jenom ilustrovat, že nám nevadí různě vypíchávat slabiky nebo třeba i písmena a prostě si hrát s formou... ale rády bychom v tom viděly, no, nějaký smysl.

Pro psaní komentářů se přihlašte
Út, 2011-04-12 15:02 — Dangerous

Posláno na e-mail.
Posláno na e-mail.

-A A +A