Statek je rodu ženského

Obrázek uživatele Čarodějnice

Statek je rodu ženského

Čtyři osudy, čtyři ženy. V jeden okamžik se jejich cesty potkaly, protly a propletly. Zůstaly samy, bez mužů, které, jak si bláhově myslí, nechaly daleko za sebou.
A pak tu máme psa. Afghánského chrta jménem Punta Cana, ale slyšícího na jméno Punťa.
A taky kozu. A kocoura. A horké léto, které voní borůvkovým koláčem, posečenou loukou, borovým lesem, vodou, žabincem, sušenými houbami a… a všechno ostatní se dozvíte ve fandomu STATEK JE RODU ŽENSKÉHO.
Mimochodem… Jak myslíte, že to zvládají opuštění muži?

Svatba

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na Mezi námi děvčaty

Drabble: 

“Ten proslov byl krásný,” pronesla Jindřiška.
Jousef přikývl. “Skvělý. Počasí taky vyšlo. Ráno to vypadalo na déšť.”
“Ale co,” usmála se Jindřiška. “Kdyby sprchlo, pršelo by štěstí.”
“A co hostina, vyhovuje ti?”
“Moc. Menu jsi sestavil výborně. Tvoje děti jsou strašně šikovné, že všechno jídlo tak perfektně připravily.”
“Mít restauraci je občas velká výhoda,” mrkl na ni Jousef.
V té chvíli se k nim naklonila štíhlá krásná nevěsta: “Tak co, jak se vám líbí moje svatba? Měli jste podobnou?”
“Milá Anekke,” rozesmála se Jindřiška. “Vaše je honosná a krásná. Naše byla spíš ztřeštěná. Ale to už je jen dávná historie…”

Závěrečná poznámka: 

Loučíme se s vámi, děkujeme za přízeň a komentáře a za rok zase na shledanou...

Mezi námi děvčaty

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na Meditace před zrcadlem

Drabble: 

“Jousef mi připadá strašně divný v poslední době,” řekla Jindřiška Evě. “Jak kdyby mi chtěl něco říct a nevěděl, jak do toho. Nevím, jestli už toho vztahu na dálku nemá dost. Včera říkal, že už asi pojede domů. Že děti a vnučka a tak.”
Eva se na matku zkoumavě podívala. “Ty mami, a není to naopak? Nechce ti náhodou říct něco úplně jiného? Třeba tě požádat o ruku? Možná se bojí, že ty nebudeš chtít. Nebo ještě nenašel vhodnou příležitost.”
Jindřiška padla do křesla a vytřeštila oči: “To myslíš vážně?”
“Jo. Je to fajn chlap, toho bych za ‘tátu’ brala.”

Závěrečná poznámka: 

Následuje: Svatba

Meditace před zrcadlem

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na Vodácký rychlokurs

Drabble: 

Jousef se holil a hloubal nad situací, do které se dostal.
V usušených šatech prstýnek nenašel. Ten zmizel kdesi ve vodách té pitomé Nové řeky. Přišel na to až po návratu, takže hledat ho už nemělo smysl. Vůbec se proti němu všechno spiklo. Tolikrát se snažil o romantickou chvíli, kdy by Jindřišku překvapil a požádal o ruku, ale vždycky se to nějak zvrtlo.
Zamrkal. Nechce mu zlořečený osud vlastně naznačit, že by to vůbec dělat neměl? Že na to není příhodná chvíle? A neříká mu vlastně, že by možná Jindřiška ani neměla zájem?
Povzdechl si. Neměl by už jet domů?

Závěrečná poznámka: 

Vodácký rychlokurs

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na Romantický večer č. 4

Drabble: 

“Tady nám kamarád půjčí loď,” zapíchla Jindřiška prst do mapy, “zde nás pak vyzvedne.” Projela prstem z Mláky přes soutok Nové řeky s Nežárkou.
“V životě jsem v tom neseděl, ale zkusím to.” Jousef si v duchu maloval situaci, ve které konečně využije zakoupený prstýnek. Z lodi mu Jindřiška nikam neuteče.
První zaváhání přišlo na začátku.
“Sedím zády k tobě?” Romantická vidina se rozplynula.
Druhé zaváhání přišlo na konci.
“Ještě ne!” křikla Jindřiška, ale Jousef už vystupoval. Když se pak hrabali z vody ven, lakonicky konstatovala: “Eskymácký půlobrat jsem tě učit nechtěla. Nicméně gratuluju. Když ses cvakl, už jsi vodák.”

Závěrečná poznámka: 

Romantický večer č. 4

Úvodní poznámka: 
Drabble: 

Jousef přistrčil Jindřišce víno a nakrájené sýry. Zkontroloval, zda má v kapse prstýnek. Pak si sedl ke gramodeskám.
“Schválně, jestli se sejdeme i v hudebním vkusu. Ukaž, co máš. Dohrála hudba! AG Flek! Miluju!”
Znovu prohrábl desky.
Jindřiška se napila.
“Spirituál Kvintet! Nezmaři! Janis Joplin! Páni!”
Usmála se a znovu napila.
“Mišík? Marsyas! Javory! Olympic! Dokonce i Stouni! A Slade! Pražský výběr! Nemáš taky… jak se jmenovali? Výběr z hroznů?” Zamyslel se. “Ne! Poslední sběr! Máš ji?”
Otočil se.
Jindřiška sladce spala.
Povzdechl si. Vyměnil gramodesku.
Pokojem se rozlehl hlas Jiřího Schelingera: “Ještě spí a spí a spí zámek šípkový…”

Závěrečná poznámka: 

Děda Jousef píše dopis své vnučce Anekke

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na Maledivy, Velana International Airport

Jediné šestileté dítě v našem fandomu je malá Jousefova vnučka. Tak co jsme měly dělat?

Drabble: 

Kære Anekke,
jeg, tante Jindřiška, Cindy og Trhač hilser dig.

Vi har det rigtig godt. Vi havde en vidunderlig tur. Der spillede musik på hotellet. Der sang de også. Men de kunne ikke gøre det særlig godt. Selv Cindy synger bedre. Vi vil hellere stikke af. Det var et vidunderligt eventyr.

Når du er større, tager jeg dig med til Tjekkiet. På tante Annas gård vil du se geder, heste, katte og en hund. Jeg vil også præsentere dig for Rozárka og Pepina, de er meget søde piger.

Jeg glæder mig til at se dig.

God fornøjelse, din bedstefar Jousef

Závěrečná poznámka: 

Jak jste si jistě všimli, vnučka je Dánka. Nebojte, nejsme tak škodolibé. Jen upozorňujeme, že dánština je jazyk ukecaný a kde potřebuje sto slov, češtině stačí slov osmdesát tři.

Překlad dopisu:

Milá Anekke,
Zdravíme tě já, teta Jindřiška, Cindy a Trhač.

Máme se krásně. Byli jsme na báječném výletě. V hotelu hrála hudba.
Taky tam zpívali. Moc to ale neuměli. I Cindy zpívá lépe. Raději jsme ujeli. Bylo to báječné dobrodružství.

Až budeš větší, vezmu tě s sebou do Čech. Na statku u tety Anny uvidíš kozy, koně, kočky i psa. Taky tě seznámím s Rozárkou a s Pepinou, to jsou moc prima holčičky.

Těším se na tebe.

Měj se krásně, tvůj děda Jousef

Následuje: Romantický večer č. 4

Maledivy, Velana International Airport

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na Na Maledivách je krásně

Drabble: 

Pracovník ochranky poklepal Zajíčkovi na rameno: “Pane, šel byste laskavě s námi? Jedná se o vaše zavazadlo.” Nenápadně Zajíčka nasměroval do dveří, diskrétně označených STAFF ONLY.
Libuše strnula. Někdo snad rozbil její drahý kufr, co Karlovi půjčila? Prosmýkla se do privátní zóny. Do správných dveří trefila ve chvíli, kdy bezpečáci nad otevřeným zavazadlem na překvapeného muže uhodili: “Jak vysvětlíte tohle?”
Mezi oblečením zahlédla velký želví krunýř. V duchu se chytla za hlavu. Pašuje zakázané suvenýry? Ten debil!
“Vy patříte k němu?” vybafl na Libuši jeden z mužů.
“Já… Ne. Zabloudila jsem, promiňte.”
V letadle měla pohodlně k dispozici dvě sedadla.

Závěrečná poznámka: 

Pro kontrolory: Slušně vychovaná letištní ochranka nikoho netluče, tudíž na delikventa sice uhodí, ale přitom ho neuhodí… Tedy aspoň do chvíle, kdy je sledována čtenáři. Co se dělo pak, za to neručíme.

Následuje: Děda Jousef píše dopis své vnučce

Na Maledivách je krásně

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na Romantický večer č.3

Drabble: 

“Pohádka,” vzdychla Libuše. “Bílý písek, průzračná voda, skvělé výlety!”
“A koktejly! Ještě, že máme all inclusive!” Zajíček se nenápadně ohlédl za skupinou dívek. S těmi by to byla dovolená! Ne s touhle starou obtloustlou brécou!
“Walíčku, dones mi ještě koktejl, ano? Sex on the Beach,” mrkla laškovně.
Polkl. Už zas? Klátivě vstal a odešel pro drink.
Libuše zavřela oči. Jen makej, chlapečku. Až se vrátím a budu bohatá a svobodná, vyměním tě za lepší model. Možná ne až tak mladý, ale movitější. Vrážet do tebe prachy už mě nebaví.
Walíček přinesl koktejly. Připili si a zářivě se na sebe usmáli.

Závěrečná poznámka: 

Romantický večer č. 3

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na Jsme skvělý pár!

Drabble: 

“Uvařím večeři,” navrhl Jousef. V duchu se viděl, jak po zákusku konečně pokleká s prstýnky v ruce.
“Dobrá,” přikývla Jindřiška. “Nasekám polínka do krbu.”
“To nemusíš…” snažil se ji zastavit, ale za chvíli už slyšel zvuky sekání. Najednou je přerušilo zaklení. Nastalo ticho.
“Jindřiško?” Vyběhl ven.
Stála u špalku, z boty jí trčela sekera.
“Ježíšmarjá,” zesinal. “Jedem na pohotovost!”
“To nic není!”
“Sekyra v noze nic není?”
“Ale…”
Nedbal.

Na pohotovosti vytáhli sekeru z kanady a nohu z ponožky.
“Vážení,” oddychl si doktor, “boty tady neopravujem!”
Na noze nebylo ani škrábnutí.
Jindřiška protočila oči. “Vždyť mu to celou dobu říkám!”

Závěrečná poznámka: 

Jsme skvělý pár!

Úvodní poznámka: 

Jestli jste byť jen na chvilku uvěřili, že čerstvá vdova opravdu hodlá letět na Maledivy s kamarádkou Věrkou, je vidět, že Libuši neznáte…

Drabble navazuje na Velmi nebezpečná kancelář

Drabble: 

“Walíčku, opravdu si mám půjčit?”
Karel Waldemar Zajíček přikývl. “Jasně. Přece na Maledivách nebudeme za šupáky. Jsi neopominutelný dědic, lásko. Jsem to nastudoval na netu. Věř mi.”
Libuše vzdychla, ale po telefonu sáhla. Po chvíli ho odložila. Vypadala vyjeveně.
“Dojednáno. Ale mají strašné úroky… Co když to nestihnu vrátit včas?”
“Nestarej se. Došlápnu si na ty druhé dva dědice. Když to nepůjde rychle, vyrazím prachy z nich.”
Libuše k němu obdivně vzhlédla: “Ty jsi tak úžasný! S tebou se nebojím ničeho! Jsme skvělý pár!”
Objal ji a na svůj odraz v zrcadle se vítězně zašklebil. Opravdu mu zobe z ruky!

Závěrečná poznámka: 

Velmi nebezpečná kancelář

Úvodní poznámka: 
Drabble: 

Libuše Skýbová, Eva Skýbová a Miloš Jelínek podruhé seděli v křeslech u notáře.
Libuše se mračila. Vůbec se jí nelíbilo, že se řady dědiců rozšířily, a navíc si Eva s Milošem podezřele rozuměli.
Zato ona byla nervózní. Velmi. Peníze potřebovala. Pořád jí ležela v hlavě slova z Milošova deníčku. Stihl tu závěť změnit nebo ne?
Notář sypal paragrafy jeden za druhým. Jména Eva a Miloš padaly v jednom kuse. Vdova marně čekala, až notář řekne, co připadá jí.
Právník klesl hlasem. Vyděsila se. Takže ona nedostane nic?
Než se JUDr. Nesvačil stačil nadechnout, aby závěť dočetl, vdova omdlela. Už zase.

Závěrečná poznámka: 

Pro kontrolora: Právní kancelář JUDr. Nesvačila je velmi nebezpečné místo pro vdovu Libuši, pravidelně tam omdlévá, viz drabble Poslední vůle

Následuje: Jsme skvělý pár!

Plány a touhy Karla Waldemara Zajíčka

Úvodní poznámka: 

Nejvyšší čas uvést do děje ještě jednu postavu. Poměrně klíčovou.

Drabble navazuje na Všude dobře, doma drbny

Drabble: 

“Rundu na mě!”
Barman se podivil. “Pro všechny? Máš na to?”
“Jasně. A když ne teď, tak brzo mít budu. Tuhle rundu mi ještě naposled připiš na futro. Brzy ti zaplatím všecko. I s dýškem. Pořádným!”
Barmanovi se do akce moc nechtělo. “Máš tam čárek jak kdybych je psal hráběma. Seš si těma prachama jistej?
“Klid, brácho, jako bych je už měl.”
“Nevím, jestli ti chci věřit. Ty tvý akce, to je vždycky kapitola sama pro sebe. Řečí máš jak Palackej a nakonec to pokaždý poděláš.”
“Cha. Teď už je to jistý. Zobe mi z ruky. Zajíček bude brzo pracháč!”

Závěrečná poznámka: 

Všude dobře, doma drbny

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na Sňatkový podvodník na obzoru

Drabble: 

Jousef galantně pomohl Jindřišce vystoupit z autobusu. Podal jí vodítka a vyložil kufry.
“Tak jsme doma,” oddechl si. “To teda byl výlet.”
“Za všechny peníze,” zasmála se Jindřiška, ale pak se zarazila. “Tohle je to poslední, co nám ještě chybělo ke štěstí,” kývla hlavou k hloučku žen před obchodem s potravinami.
“Místní rozvědka?”
“Co neví, nepoví,” zavrčela Jindřiška. “Kdoví, koho mají momentálně v prádle. Nedá se nic dělat, musíme kolem nich. Stejně potřebujeme nakoupit. Doma není nic k jídlu.”

“Ale dobrý den, Jindřiško! Můžeme gratulovat?”
Jindřišce zaskočilo. Copak k úmrtí bývalého manžela se gratuluje? Koukla na Jousefa. Tvářil se divně.

Závěrečná poznámka: 

Sňatkový podvodník na obzoru

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na Vždyť jsem si ho vychovala!

Drabble: 

“Po vesnici jdou hlasy, že se bude Jindřiška vdávat.” Hlouček žen na návsi vzrušeně zahučel.
“Nebude, není blbá!”
“Bude! Není blbá! Ten její Nor, nebo co to je zač, je prej hrozně bohatej! Má prej síť hotelů po celý zemi!”
“Houby Nor! Švéd!
“Nene, je to Dán!”
“Ani jedno z toho, holky. Je to Čech jak poleno. Emigrant. A žádný hotely nemá. Snad ňákou hospodu. Nebo možná kiosek na pláži. A vůbec, kdoví, jestli to není podvodník!”
“Sňatkovej!”

“Ale dobrý den, Jindřiško!”
Houf zmkl.
“Můžeme gratulovat?”
Jousefovi zaskočilo. Jak to ty baby vědí? Vždyť Jindřišku ještě o ruku požádat nestihl!

Závěrečná poznámka: 

Vždyť jsem si ho vychovala!

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na Naražená a natržená

Drabble: 

Sedla si na nafukovací kruh, aby odlehčila naražené kostrči, a začala podrobně probírat papíry.
Byla vzteky bez sebe. Co si ten chlap dovoloval? Myslela si, že ho pěkně převychovala k obrazu svému. Vždyť šlapal jak hodinky! Přitom si myslel, že to ona je poslušná holčička která respektuje každé jeho přání! Tak pěkně to klapalo, a teď tohle!
Otevřela umolousaný sešitek popsaný známým písmem.
Deníček?
Zahloubala se do řádků.
…je strašné, co jsem se dozvěděl. Nemůžu tomu uvěřit. Ještě si to prověřím, ale jestli je to pravda, závěť změním. Totálně.
Vyděšeně se podívala na datum. Napsal to přesně týden před smrtí.

Závěrečná poznámka: 

Naražená a natržená

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na Milošovo tajemství

Drabble: 

Auuu!
Libuše se vyděšeně posadila a zaúpěla. Kostrč! Ta bolest! A ucho! Bolí taky! Z natrženého boltce jí kapala krev. Chtěla ji setřít. V té chvíli zjistila, že v sevřené ruce drží klíč! Povedlo se! Zapomněla na bolest a co nejrychleji vkulhala do domu. Co je v té zatracené pokladničce? Teď se to konečně dozví!
Roztřesenou rukou pomalu otočila klíčkem. Víko odskočilo. Zírala na štos papírů.
Fotka Jindřišky! Fotka Evy! Fotka jakési cizí ženské! Fotka toho zatraceného chlapa, co ho viděla jen chvíli u notáře!
Rozčileně vyházela obsah ven. Účty, účty, účty. Alimenty.
Zatraceně! Naštvaně se svalila na židli.
Auuu!

Závěrečná poznámka: 

Milošovo tajemství

Úvodní poznámka: 

Je nám jasné, že z okna nemůžeme vyhodit ani Jindřišku, ani Jousefa, ani Cindy s Trhačem. Nedalo se nic dělat, musely jsme se poohlédnout po jiné oběti. Na romantickou chvilku si holt musíte počkat, až téma dá…

Drabble navazuje na Je čas?

Drabble: 

Libuše vztekle seděla nad kasičkou, kterou našla v Milošově psacím stole. Co tam jen mohl skrývat? Když s ní zatřepala, bylo jasné, že prázdná není. Jenže klíček chyběl. Už prohledala celý dům. Třikrát. Teď o ni zlomila dva nože, šroubovák a pořádně se škrábla.
Zpocená otevřela okno. Zrak jí padl na kůlnu v rohu zahrady. Že by… zatetelila se nadějí. Už chtěla okno zavřít, když vtom zahlédla slabý záblesk od okapové roury. Ten bídák!
Vztáhla ruku po klíčku, ale nedosáhla. Posadila se na parapet a znovu se natáhla. Už jen kousek!
Zaklonila se. Ještě… Ještě kousíček!
Uáááá!

Pokračování příště. Možná.

Závěrečná poznámka: 

Je čas?

Úvodní poznámka: 
Drabble: 

Jindřišku probudil hlad. Koukla na mobil. Tři hodiny. Pokoj se koupal v denním jasu, vedle ní oddechoval Jousef a na gauči pochrupovali dva psi. Podívala se na displej, projela hotelovou nabídku a objednala dva obědy.
“Výborně jsi to vymyslela,” pochválil ji Jousef. “Už dlouho mi nikdo nedonesl jídlo až do postele!”
V té chvíli mu na peřině přistálo i něco dalšího. Házecí kroužek. Vedle něj druhý. Zpoza pelesti se na něj zubily rozesmáté psí obličeje.
“To víte, že půjdeme ven,” slíbila Jindřiška.
Jousef neodpovídal. Koukal na dva kroužky a uvědomil si, jaký měl vlastně být cíl tohoto výletu.
Je čas.

Závěrečná poznámka: 

Zlaté služby U Zlatého jablka

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na Romantický večer č. 2

Drabble: 

“Jak na jednu noc, jsou tři ráno!” vrčela otráveně sotva probuzená recepční z hotelu U Zlatého jablka.
“Jednu noc, potřebujeme se vyspat!” snažil se použít zbytky svého šarmu Jousef.
“Tak kterou noc chcete tady spát? Tuhle, nebo tu příští? V deset se vyklízí pokoje!”
“No tak tu příští,” rezignoval Jousef.
“Fajn, přijďte ve dvanáct,” zaklapla počítač recepční.
“Tak tuhle noc!”
“Dobrá,” prohlásila pomstychtivě. “Dvě osoby, dva psi. Tři tisíce a v deset kufry přede dveřma!”
“Ale…”
“Vezmi dvě noci,” šeptla mu Jindřiška. “Nebudem se s babou hádat.”
Jousef přikývl. “Tak dvě noci. A prosím vás, určitě tu nemáte večer karaoke?”

Závěrečná poznámka: 

Následuje: Je čas?

Romantický večer č. 2

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na Když se daří, tak se daří

Nahrazuji téma č. 13 Gumička na poušti

Drabble: 

“Jiný hotel tu není. Taxi až ve městě, kdoví kdy by přijelo.” Jousef zvedl oči od mobilu, ale Jindřiška už mávala na projíždějící auta. Zastavilo až třetí.
“Nevzal byste nás do města? Ujel nám vlak,” zaprosila.
“Kampak?” zeptal se mladý řidič, když nastoupili.
“K nejbližšímu hotelu.”
“Ten máte za zády!”
“Někam, kde nemají denně karaoke!”
“Aha,” usmál se s pochopením mladík. Šlápl na plyn.
Pět kilometrů před městem píchli kolo. Ostrý hřeb projel gumou pneumatiky jako máslem. Rezervu neměli.
Šli ruku v ruce temnou nocí a rozverný vítr je zasypával zbloudilým pískem ze Sahary… Radost z procházky měli jen psi.

Závěrečná poznámka: 

Když se daří, tak se daří

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na V hotelovém pokoji

Drabble: 

Vypotáceli se z hotelu. Nevyspalí, unavení.
“Já snad mám halucinace,” protíral si oči Jousef. “Nevidím naše auto!”
“Ani nemůžeš,” odpověděla lakonicky Jindřiška. “Stálo tady. Je pryč.”
“Jak, pryč?”
“Vypadá to, že někdo nevydržel ten zpěv a ujel prvním, co mu padlo pod ruku.”
“Co budeme dělat?”

Než na policii a v půjčovně vše vyřídili, byl večer.
“Jak se dostaneme domů?” starala se Jindřiška. “Přespíme ještě jednu noc tady?”
“Zpátky do té mučírny už nejdu!”
Psi souhlasně štěkli.
Jousef zapátral v mobilu.
“Podle IDOS nám poslední vlak jede za čtvrt hodiny.”
“Tušíš, kde je tu nádraží?”
“Podle navigace pěšky třicet minut!”

Závěrečná poznámka: 

V hotelovém pokoji

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na Jousef má jasno

Drabble: 

Jousef si omotal hlavu polštářem. Nepomáhalo to. “Tak hezky ten večer začal, i pokračoval, a teď toto!”
“Ale vždyť to není tak strašný,” utěšovala ho Jindřiška.
“To si myslíš ty!”
“Tak zavřu okno.”
Vykoukl z polštáře. “Lepší to je, ale jen o trošku!”
“Mně se to docela líbí,” trvala na svém.
“Copak to neslyšíš? Vždyť je to jak když jede hrbatej po schodech a brzdí rohlíkem!”
“Cože?” vyvalila oči.
“No falešný jak pětník! Ten chlap v tom karaoke! Je na pěst! Ani jeden tón nedá správně! Proč musíme mít pokoj zrovna nad barem! Já mám absolutní sluch! Já tady umřu!”

Závěrečná poznámka: 

Jousef má jasno

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na Jousef má jasno

Drabble: 

“Nechte toho,” řekl Jousef. “Ať si to ta ženská vyřeší sama. Co je nám po ní.”
Jindřiška se nadechla, ale on ji nenechal promluvit. “A vůbec, sbal se. Mám nápad. Vyrazíme na výlet.”
“Teď?” zdvihla obočí Jindřiška. “Když máme takové starosti?”
“My?” podivil se Jousef. “Pokud vím, vdova je Libuše. Jestli se to ještě někoho týká, tak Evy. Ale ta už je dospělá, má muže a nakonec i nového bráchu. Oni to zvládnou.”
“Když já nevím, neměla bych přece jen zůstat?”
“Neměla. Buď už taky jednou sobec! Nech je, ať se starají! Pojď, vypadnem. Vím o příjemném hotýlku. Pejsci vítáni.”

Závěrečná poznámka: 

Jindřiška má pochyby

Úvodní poznámka: 
Drabble: 

“Mám takovej divnej pocit,” prohlásila Jindřiška. “Není blbý, že jsme Libuši vyhodili? Ona nejspíš opravdu nemá peníze. Jestli byl účet Milošův, tak ten je asi fakt zablokovaný.”
“Může nastoupit do práce,” odvětila lakonicky Eva. “Doma se válela kolik let.”
“Ale i kdyby šla do práce hned, výplatu dostane až za měsíc,” dumala Jindřiška. Pak ji napadlo řešení: “Když bude nejhůř, může prodat šperky, co jí Miloš nakoupil. Vždycky chodila ověšená jak vánoční stromeček. Na prsteny jí už prsty nestačily.”
Eva se ušklíbla. “To si moc nepomůže. Vím, že nosí kopie. Dělala je totiž moje kámoška. Pravý už Libuše střelila dávno.”

Závěrečná poznámka: 

Všechno zlé je pro něco dobré

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na Není stovka jako stovka

Drabble: 

“Nechci se dotýkat rodinných tajemství,” řekl Jousef po druhé sklence, “ale kdo byla ta dáma, co jsem ji před chvílí vyhodil?”
“Macecha,” zasmál se Miloš.
“Macecha,” zasmála se Eva. Pak zvážněla a vysvětlila Jousefovi rodinnou konstelaci. “Přiznám se, že její drzost prostě nechápu. Vždyť táta je pohřbený sotva pár dní a ona myslí jen na plavky!”
Jindřiška mávla sklenkou. “Kdoví, jestli jí z těch starých už nelezly prsa. Páč je má jak melouny. Co si budem povídat, ty byly na počátku všeho. Na intelekt mého ex určitě neulovila!”
“Dobře, že ulovila!” řekl Jousef. “Jinak bych přece já nemohl ulovit tebe!”

Závěrečná poznámka: 

Není stovka jako stovka

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na Vdova ve dveřích

Drabble: 

Libuše zírala na zelenou bankovku. “Já myslela… stovku… ehm… tisíc.”
“Tisícovku?” Zarazila se Jindřiška. “Tu u sebe nemám!”
“Víte, my jsme měli… s Milošem… odletět v pátek na Maledivy. Teď se mnou samozřejmě musí letět Věra, kamarádka. Miloš chtěl na pobyt uvolnit sto tisíc. Chápejte, přece tam nemůžu jet jako žebrák!”
Propukla v pláč: “Když oni mi zablokovali všechny účty! Já si nemůžu koupit ani ty blbý nový plavky!”
“Milá dámo, tady nejste v bance. Tady vám nikdo takové peníze nepůjčí. I kdyby je měl!” prohlásil Jousef a vystrčil vdovu ze dveří.
“To chce panáka,” hlesla Jindřiška. “Protřepat a nemíchat!”

Závěrečná poznámka: 

Vdova ve dveřích

Úvodní poznámka: 

Nahrazuji téma: Já sama

Drabble navazuje na: To je přece moje!

Drabble: 

“Já vás tak ráda vidím,” spustila Libuše, sotva vešla k Jindřišce do domu. “Jsem teď na všechno tak sama! V domě na mě všechno padá! Co mi to jen Miloš udělal!” zalkala.
“Potřebujete něco konkrétního?” zeptal se Miloš mladší.
“Víte, je to takové žinantní…” zarděla se Libuše. “Jak víte, manžel nechtěl, abych pracovala. Ale všechna konta obhospodařoval on. A já teď do vyřízení dědictví jsem téměř na mizině.”
“Kolik byste potřebovala?”
“Tak sto…” zamyslela se vdova.
Podívali se na sebe, Jindřiška zahanbeně. Vždycky si myslela, jaká je Libuše náročná.
“Stovku vám klidně i daruju,” řekla a otočila se pro kabelku.

Závěrečná poznámka: 

To je přece moje!

Úvodní poznámka: 

Drabble navazuje na Do klidu jižních Čech

Drabble: 

Jousef odemkl dveře. Trhač a Cindy se začali bouřlivě vítat.
Jousef nevěřícně zamrkal. Z rozestlaného gauče se začal zvedat cizí chlap. A co hůř! V jeho pyžamu!
“Jindřiško?!”
“Já jsem Miloš,” prohlásil muž. “Jindřiška je v koupelně.”
“Ale… to je moje Jindřiška! A moje pyžamo!”
“Ježíšmarjá,” zalkal ten chlap. “Promiňte, já vám je hned vrátím!”
“I Jindřišku?”
“Myslíte macešku?”
“Koho?”
“No… “
“Jousefe! Já úplně zapomněla, že dneska přijedeš!” vynořila se Jindřiška z koupelny.
“To vidím!”
“Ale počkej, to je přece Miloš, můj syn!”
“Ty máš i syna? Od kdy?”
“Od včerejška. Nevlastního. Přivedla ho Eva. A podívej, už je náš.”

Závěrečná poznámka: 

Do klidu jižních Čech

Úvodní poznámka: 

Kdo jste četli knihu Potrhlá dovolená, jméno Jousef už znáte. Seznámili se s Jindřiškou v Dánsku. Jousef je vlastně Josef, syn českých emigrantů. Vdovec, vlastnící restauraci v jednom menším městečku u moře. Od té doby udržují s Jindřiškou vztah na dálku. Občas přiletí Jousef, půjčí si v Praze vůz a odjede do jižních Čech. Jindřiška zas na oplátku - podotkněme, že méně často - přiletí do Dánska za ním. Cindy je v podstatě menší kopie Trhače, tedy jack russel teriér a Jousef ji samozřejmě bere všude s sebou.
Tentokrát Jousef použil noční let a těšil se, jak brzy ráno Jindřišku překvapí u snídaně.

Drabble navazuje na Kdo je tady podvodník?

Drabble: 

Jousef se konečně vymotal z Prahy a najel na dálnici. Těšil se na klid jižních Čech, na Jindřišku i psa Trhače.
“Taky se těšíš?” promluvil na malou fenku, trůnící v přepravce na zadním sedadle. Cindy radostně štěkla. “Taky už tě to neustálý courání sem tam nebaví, co?” Ohlédl se a pokračoval. “Co bys řekla, kdybysme tu zůstali napořád? Ty s Trhačem, já s Jindřiškou… procházky v lese, rybníky, borůvky, knedlíky…” zasnil se.
“Haf,” přisvědčila radostně Cindy.
“Tak jo. Já jí to řeknu. Hned jak přijedu. A víš co? Já ji rovnou požádám o ruku. Půjdeš mi za družičku?” zasmál se.

Závěrečná poznámka: 

Stránky

-A A +A