Sbírky profesora von Draka 94.

Obrázek uživatele Profesor
Úvodní poznámka: 

Libo-li mezidruhové křížení?

Drabble: 

Dobrý den, vážení studenti, rád vás znovu vidím. Naše dnešní práce se ponese v duchu mezidruhového křížení a jeho následků.
Zde je vycpaný liger, kříženec samce lva a samice tygra, který se nedávno objevil v deváté uličce. Jeho přesun do oddělení šelem svěřím nejspíše některému z duchů, jelikož za života mohla tato šelma vážit přes čtyři sta kilogramů.
Mimochodem, liger je plodný. Hybrid ligeří samice a lva je liliger.
Mezidruhové známosti jsou v přírodě poměrně bezpečné, jelikož potomstvo bývá neplodné. Nebývají časté ani evolučně výhodné. Mohl bych vám sice uvést mnoho výjimek, například mezidruhové hybridy jeseterů, dnes ale půjdeme pracovat.

Závěrečná poznámka: 

Wikipedie tvrdí, že mezidruhová hybridizace (mezidruhové křížení) je většinou výsledkem lidské činnosti a v přírodě není zas až tak časté vzhledem ke spoustě evolučních překážek (viz třeba reprodukční izolaci). Jak ale říká Daniel von Drak, existuje poměrně velká škála mezidruhových kříženců. Třeba rybičky jsou v tom fakt dobré. A ty potvory křížené jsou navíc dále plodné.
Skvělá věc fakt. U ryb byly zaznamenány i případy, kdy se křížily exempláře s lichou úrovní ploidie (měli lichý počet sad chromozomů, a v takovém případě je rozmnožování fakt problém).
Nevím, jak to je u ostatních živočich, tam jsem o tom nikdy neslyšela.

Komentáře

Obrázek uživatele neviathiel

Ta lichá ploidie mě zajímá? Triploidní druhy?

Obrázek uživatele Profesor

Lichá ploidie znamená, že má daný exemplář lichý počet sad chromozomů. Většinou to bývá spojeno s nějakými problémy - sterilita je jeden z nich. Zmnožení některého z chromozomů, ne celé sady, je u lidí spojeno se spoustou nemocí - třeba Downův syndrom. U živočichů obecně nebývá úplně k životu. Nevím o tom, že by vznikala přirozeně.
Pokud mají druhy více sad chromozomů, třeba čtyři, tak je to vždy sudý počet. Jenom sudý počet se totiž umí správně rozdělit při buněčném dělení.
Životaschopní triploidi, tedy jedinci se třemi sadami chromozomů, vznikají jen uměle. Vím, jak se to dá udělat u ryb - třeba šokem, který zabrání oddělení pólového tělíska u jikry. Nebo se ovlivní mitotické dělení. Triploidní druh tedy neexistuje, jen triploidní jedinci.

Snad jsem tě svou odpovědí nezahltila. Já tyhle věci milovala.

Obrázek uživatele neviathiel

Kdysi jsem se o to zajímala, když se v chovatelské komunitě objevila chiméra. Ale v rybách se třeba vůbec nevyznám

Obrázek uživatele Profesor

Chiméra a chimérismus je zase na jiné povídání. To by bylo drabble... Jéje.:-)

Obrázek uživatele netopýr budečský

Jo!

Obrázek uživatele Profesor

:_)

Obrázek uživatele Aries

zajímavé

Obrázek uživatele Profesor

Dík.

Obrázek uživatele Aplír

Dík za vysvětlení. Já jsem znala jen křížení osla a koně. :(

Obrázek uživatele Profesor

Víš, že zrovna tenhle kříženec mne vůbec nenapadl? Já myslela od počátku na jesetery, jenomže to je na dlouhé povídání, ve kterém nejsem nejlepší, liger přišel až pak.

Díky za komentář.

Tohle je docela zvláštní, že sice k sobě chtějí, ale pak to dál nejde. Ti mezci se myslím mohou množit, ale další generace už za to nestojí, a proto se to nedělá. Taky jsem slyšela, že jsou kříženci tetřevů a tetřívků.

Obrázek uživatele Profesor

Ono kříženců vlastně ve skutečnosti najdeš spoustu. Ta reprodukční vzdálenost není úplně spolehlivá antikoncepce.

-A A +A