Poslední čin

Obrázek uživatele Jackie Decker
Úvodní poznámka: 

V minulém drabble se nám obrázková knížka připomněla XiChenovu vzpomínku na to, jak jeho podobizna vznikla. Ale co když majiteli padne oko na tento konkrétní obrázek?

Drabble: 

Byl to jeden ze vzácných okamžiků, kdy Lan XiChen otevřel oči. Pohlédl na obrázek od A-Yaa a jeho srdce probodla nová bolest. Téměř stejně intenzivní jako v ten den…

***

S mečem v Jin GuangYaově hrudi hleděl do jeho očí neschopen slova. Kroutil hlavou. Nešlo to přijmout, nešlo to zvrátit…
O co se snažíš?, nešlo mu pochopit. Dospěli až k rakvi. MingJuova energie zášti se vzedmula.

XiChen slyšel vzdálené volání, ať od něj odstoupí.

Jak bych mohl?

***

Nikdo kromě XiChena neslyšel tichou prosbu, aby zemřel s ním. Mohl to udělat. Chtěl…

Ale nakonec byl odstrčen a A-Yao se "hrdinsky" obětoval sám…

Závěrečná poznámka: 

Já vím, že to mělo do hrdinství daleko :D A taky vím, že to vlastně nepřináší nic nového... :D
Ale vzhledem k tomu, že se snažím držet jakýsi pokus o příběhovou linii, tak mě nic jiného nenapadlo.
Navíc, přiznejme si, XiChenův pohled na A-Yaa byl vždycky trochu mimo realitu :)

Komentáře

Obrázek uživatele Tenny

Feeels. Ta scéna je prostě smrtící.

Což mi připomíná, že jsem četla zajímavé zamyšlení o JGY, že ho právě skolil fakt, že nebyl 100% zlej a že měl nějaký lidi rád. Qin Su zabil až když nebylo zbytí (a byl dost zničený z toho incestu), nezabil Sisi, i když znala pravdu o smrti jeho otce (v knize to bylo proto, že byla hodná na jeho matku) a místo toho aby utekl do Japonska rovnou, unesl LXC a snažil se získat tělo svojí mámy.
Extra tragické.

Obrázek uživatele Jackie Decker

Právě, že nebyl stoprocentně zlý! To je na něm to nejlepší. Neříkám, že neměl svým způsobem trochu psychopatické sklony, ale nebylo to jen o tom, že by byl zlý. Toužit po lásce a uznání je docela pochopitelné vzhledem k tomu jak vyrůstal. A i když šel doslova přes mrtvoly, většina si za to svým způsobem mohla sama (asi krom toho, co dělal pro svého otce). Navíc si myslím, že právě ten incest, který vlastně nikdy nezamýšlel a fakt, že zašel až příliš daleko už na něj musely být opravdu příliš.
Svým způsobem, nikdy neublížil Jin Lingovi, ani se nesnažil stvořit svou vlastní budoucí dynastii, která by vládla sektě a kultivačnímu světu. Staral se o lidi, kterým na měl záleželo... A už vůbec to, že mu na některých lidech záleželo, bylo kladné. To říkám dlouhodobě, nikdo není jenom hodný, nebo jenom zlý. Samozřejmě se rozhodl, jak se rozhodl ale to už je zase jiná věc...

Obrázek uživatele Tenny

Že jo! Ostatně s tím tátou, toho nikdo neměl rád a kdyby ho zabil nějak jinak, možná by to nebylo takové drama. Kdyby mu podkopl nohu tak mu to nikdo neprokáže a všichni jenom řeknou "jo, konečně je pryč." Hlavně ten incest byl vina jeho táty a je to fakt hrozné.

A počítal s tím, že Jing Ling bude vládnout Jin clanu. Někdo tvrdil, že JL rozmazloval schválně, aby byl neschopný, ale myslím, že mu JGY jenom chtěl dát to pravé dětství, co on nikdy neměl. (A co si budeme povídat, JC svýho synovce taky rozmazloval, akorát se na venek tvářil, že ne, ale všichni víme, že jo. JL sám řekl že to vyhrožování s lámáním nohou etc byli plané řeči a že ho JC nikdy neuhodil :D )

Jediný vyloženě evil co JGY těžko odpouštím je to, že zabil Nie Minjugeho. jako vím, že se bál, že na něj Nie přijde a je otázka, zda by mi Nie odpustil kdyby se dozvěděl pravdu o všem... ale prostě. Prostě tragická postava a ty dimples.

(a v knize toho udělal méně hrozného než v seriálu - v knize je dost jasné, že smrt Jin Zixuana byla chyba WWX a JGY s tím neměl nic společného, snad kromě toho, že se mu to hodilo do krámu.)

A jestli se ti líbi JGY, určitě se ti budou líbit další epizody Heaven's official blessing, nebo kniha. :D

Obrázek uživatele Jackie Decker

Souhlasím! Za mě největším záporákem celého seriálu a knihy byl právě vůdce sekty Jin. Ale toho nikdo z kultivačního světa neodsoudil! :D :D :D

Ale popravdě, on si za to Mingjue taky mohl sám.
Podle mě JGY do poslední chvíle váhal zabít přísežného bratra. Ať už to bylo kvůli tomu, že se ho dříve ujal a věřil mu, nebo kvůli XiChenovi, HuaiSangovi, nebo proto, že by jeho ztráta ohrozila i jeho vlastní pozici, případně všechno dohromady...? Myslím, že ho nechtěl doopravd zabít.
Byl to GunagShan, kdo mu nařídil, zbavit se MingJua. Bylo to stále v době, kdy doufal v otcovo uznání, kdy by pro něj více než jen vraždil. Přesto, to nechtěl udělat a hledal jiné řešení...
Když ale došlo na ten rozhovor o Xue Yangovi, zpečetil si MingJue osud sám, když ho nazval synem prostitutky. JGY byl v pozici, kdy Xue Yanga zabít nesměl a MingJue odmítl uznat jeho důvody.
MingJue nikd neschvaloval heslo "účel světí prostředky", kterým se JGY řídil. Jeho příliš rovná záda neschopná se ohnout a jeho už narušená vyrovnanost, která způsobila, že řekl více než měl, to byla jeho zkáza. Na druhé straně JGY nikdy neodmítl HuaiSangovi jakkoliv pomoci. Zmatek, který sektě Nie způsobil jeho zabitím vzal za svou odpovědnost a snažil se být k užitku.
A máš pravdu i v tom, že to, jak byl Jin Ling rozmazlený nebla úplně jeho chyba. Nemyslím, si že chtěl aby nebyl připravený. Spíš se jen snažil být dobrým strýčkem. Ale co on věděl o rodině a výchově? :D Za mě JGY se svým slabým kultivačním základem nemohl nikdy uvažovat o tom, že se prokultivuje až k nesmrtelnosti. A protože neměl a ani se nechystal mít žádné potomky kromě Songa, který byl omyl a raději ho zabil, tak se zcela jistě nechtěl na Kapří věži usídlit natrvalo. Vždycky počítal s Jin Lingem jako dědicem.
A taky se mi víc líbilo zpracování v knize, kde události na cestě Qiongqi nebyly jeho přímou zásluhou... Za prvé to z WWX dělá prostě chybujícího člověka, který nezvládl situaci. Za druhé to ukazuje známý fakt, že ani takový šachový mistr jako JGY nemohl ovládat všechny figurky (Su She a Jin Zixun) ve všech situacích.

Tak knihu by musel někdo přeložit, ale přečetla bych si jí ráda, anime se překládá, takže to si jistě dokoukám :) Tam to taky vypadá za zajímavé tragédie :)

Obrázek uživatele Tenny

Jsem si teď četla wiki a on udělal tolik věcí... Narozdíl od JGY ani nikoho nemiloval, byl prostě jenom odpornej hnusnák. :D

Jo, taky se mi některé knihy líbí víc v knize, on to i JGY říká sám, že ho přeceňují a že není *tak* dobrej aby dokázal zařídit smrt svýho bráchy tak příhodně. Ale chápu že v seriálu to museli změnit kvůli cenzuře, v čínské cinematografii jsou antihrdinové zakázaní, takže museli vyndat většinou chyb, co WWX udělal. Škoda, trochu to ubralo na síle příběhu.

Je to také dobrá příležitost naučit se nový jazyk, já se tehdy naučila anglicky abych mohla číst nepřeložené knížky :D Ale chápu že AJ není lehká. Tak uvidíme, bude i hraný seriál a pokud to bude fajné, ten určitě přeloží taky.

Obrázek uživatele Jackie Decker

To je pravda, že to trocu ubírá na síle. Jenže co se dá dělat, no... To mi nezměníme, i tak se seriál povedl :) Zase tam byli jiné momenty vykresleny silněji, protože kniha byla příliš psaná z pohledu Wei WuXiana, čímž byly osatní postavy postaveny na vedlejší kolej :)

Hlavně já to s AJ vzdala protože jsem absolutní antitalent na jazyky. Navíc když čtu, chci číst, ne tápat nad každým slovíčkem. Takhle třeba na netu, když si zkopíruju text povídky do překladače tak když mi věta nedává úplně smysl, tak si to nějak domyslím, ale v knize bych asi umřela... :D Představa že nad tím strávím X hodin a ani si neužiju příběh... To by mi bylo líto.

Obrázek uživatele Tenny

Jo, mně se líbí všechny adaptace MDZS, každá má něco do sebe. :)

Mně hodně pomohlo začít přes komiksy, kde se dá hodně věcí odhadnout z obrázků. Vím, že Heaven's Official blessing má taky mangu. :) Ale tu možná někdo překládá, to netuším.

Obrázek uživatele Jackie Decker

Taky netuším, hodně překladatelských skupin upadlo kvůli tomu autorskému zákonu... Ale třeba něco najdu :)
Akorát že teď mě prostě tenhle fandom chytil tak, že nedokážu prakticky myslet na psaní čehokoliv jiného...
Což je problém :D

Obrázek uživatele Faob

Líbí, bez znalosti fandomu se trochu ztrácím, ale zároveň určitý typ náznakovosti a "haiku" stylu myslím k Tvému psaní patří...

Obrázek uživatele Jackie Decker

Díky... Ono je to těžké bez znalosti fandomu ve sto slovech toho říct dostatek...
Ale asi máš pravdu ,každý máme svůj styl.
Děkuji za přečtení a komentář :)

Obrázek uživatele nettiex

Já ho nemám ráda, důvod (jeden z nich) je prostý: Nie Mingjue. To mu neodpustím. :D A ten způsob, kterým zabil JGS, fuj. Ne, že by si to nezasloužil, ale fuj, to bylo nechutný. O bolesti, kterou způsobil Xichenovi, nemluvě. Tragická minulost nebo ne, on snad pokaždé, když volil mezi dobrou věcí a osobním prospěchem, volil prospěch. Takže dobře mu tak. :D

Drabble se mi ale líbí. :)

Obrázek uživatele Jackie Decker

Však jo. Každý má na něj svůj názor. Nikdo ti ho nevnucuje. Nemáš ho ráda, nemusíš mít :D

I tak moc děkuji, že sis drabble přečetla :)

-A A +A