Hledá se dědic

Obrázek uživatele Erendis
Drabble: 

Zadání:
Paní Božena Neužilová, osaměle žijící osoba, zemřela bezdětná ve věku 59 let. Rodiče, jedináčci, jejichž byla taktéž jediným dítětem, ji stejně jako všichni ostatní předkové předemřeli.

K notáři se postupně dostavily následující osoby:

Pan František Rádobyl se závětí, ve které je jmenován jediným dědicem. Závěť je psána na psacím stroji a opatřena vlastnoručním podpisem zesnulé. Za života se s ní přátelil, vystrojil jí pohřeb.

Slečna Marie Nevrlá. Nejbližší pokrevní příbuzná zesnulé – jejich matky byly sestřenice.

Paní Věra Zachovalá. Před třemi lety zesnulou adoptovala.

Otázky:
Kdo je dědicem paní Neužilové?
Kdo získá rodinný dům a tři miliony v cenných papírech?

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

Tipuju paní Zachovalou.

Obrázek uživatele Erendis

Těsně vedle. :-)
(Ale uznávám, že správně ji vyloučit už je vyšší dívčí.)
Řešení bude v samostatném komentáři.

Obrázek uživatele Faob

krutá realita. A možná existuje ještě někdo čtvrtý, kterému jedinému bude chybět, ale z úcty k ní se vůbec nedostaví.

Obrázek uživatele Erendis

Takhle přemýšlet mě o tom nenapadlo. Asi proto, že inspirací byl reálný případ (pro účely drabble mírně upravený), takže vím, že minimálně dvěma z osob na paní záleželo dost a chybět ji bude a i ta třetí s ní měla zřejmě korektní vztahy.

Bude aj riešenie?

Obrázek uživatele Erendis

Bude, napíšu je do komentáře.

Obrázek uživatele Tora

Jejda, to vůbec netuším. Má závěť přednost před adoptivním rodičem, nebo se musí podělit? Sestřenice je obávám se trochu ze hry... Bude řešení?

Obrázek uživatele Aries

adoptivní rodič je totéž jako biologický rodič. a u té závěti mám takový matný dojem že jestli na ní nejsou podepsaní svědkové, tak by musela být napsaná celá rukou, nejen podpis.

Obrázek uživatele Erendis

Se závětí jsi na správné stopě, s rodičem je trochu složitější.

Obrázek uživatele Erendis

Je to celé trochu složitější. :-)
Řešení se objeví v komentáři.

Obrázek uživatele Erendis

Řešení:

Je to tak trochu chyták. Dědicem nebude nikdo a majetek dostane stát jako odúmrť.

Závěť je neplatná - jak píše výše Aries, musela by být vlastnoručně psaná celá, nebo by na ní musely být ještě podpisy svědků.

Dcera sestřenice matky paní Neužilové je příliš vzdálená příbuzná. Nejvzdálenějším příbuzným, který může dědit ze zákona, jsou bratranci a sestřenice v šesté dědické skupiny.

U adoptivní matky je podstatné, že nebožku adoptovala jako zletilou (a vzhledem k času nemohlo jít o tzv. osvojení zletilého, které je obdobou osvojení nezletilého). Osvojení zletilého, které není obdobou osvojení nezletilého, totiž zakládá trochu jiné právní vztahy než klasická adopce. Zejména se jím nemažou vztahy mezi adoptovaným a jeho původní rodinou, adoptivní rodiče zde nejsou stavěni na roveň biologickým. Dopady to má i do dědického práva. Zatímco osvojený (paní Neužilová) by po osvojitece (paní Zachovalé) dědila, opačně to nefunguje - paní Zachovalá tedy nedědí.

Kdyby paní Neužilová zanechala jen majetek nepatrné hodnoty, vrátil by se do hry pan Rádobyl jako vypravitel pohřbu - pokud zesnulý zanechá jen nepatrný majetek, někoná se dědické řízení a ten nepatrný majetek se přenechá tomu, kdo vypravil pohřeb.

Protože ale zde jde o majetek větší než nepatrný, poputuje jako odúmrť státu.

Díky všem, co zkoušeli hádat!

Obrázek uživatele Aries

No jo, když my jsme adopci dospělých na školení nebrali :-)
A taky tam byl ten chyták. Já jsem to vzala vylučovací metodou, že ti první dva určitě ne a zbývá třetí, přičemž jsem si nebyla jistá, jestli je tohle u nás vůbec možné, ale říkala jsem si, že kdyby nebylo, tak to tam nebude. Tak jsem zas trochu chytřejší, díky za vysvětlení

Obrázek uživatele Erendis

Já bez mučení přiznávám, že kdybychom něco podobného před časem v kanceláři neřešili, tak to také nevím (věděla bych, že existuje adopce zletilého, ale tyhle nuance už ne). :-)

Obrázek uživatele Profesor

že jsem myslela na pana Radobyla, který vystrojil pohřeb, protože to o závěti jsem nevěděla.
Dámy jsem vyloučila rovnou - tu s adopcí jako první. Vzdálenou příbuznou až po dosti velkém váhání, definitivně mě utvrdil až tvůj komentář.

Dost dobré drabble.

Obrázek uživatele Erendis

Já to schválně psala, aby to bylo plné drobných chytáků.
Díky za komentář.

Obrázek uživatele Arenga

To je fakt poučné drabble! Mohla bych se ještě zeptat, co znamená majetek větší než nepatrný, tedy do jaké výše majetku se dědické řízení nekoná? Díky!

Obrázek uživatele Erendis

Nevím, zda existuje přesná suma. Směřuje to na pozůstalost po lidech, kteří zanechali třeba jen věci osobní potřeby (oblečení apod.).
Třeba v trestním právu je hranice pro "nikoli nepatrnou" hodnotu 5 tisíc, takže bych hádala, že to bude tak nějak.

Obrázek uživatele Arenga

díky moc

-A A +A