Jak se vám čte, kachní a komentuje?

Obrázek uživatele Danae
Fórum: 

Vím, že je několik účastníků DMD, kteří si kladou za čestnou povinnost přečíst všechna drabble, která vzniknou, a je-li čas, také je okachnit či okomentovat.
Vím, že jsou také účastníci DMD, jejichž život je momenálně tak nabitý, že sotva stíhají napsat své drabble, na čtení jiných už nemají kapacitu.

Ale hádám, že většina z nás se pohybuje někde uprostřed: snažíme se číst i drabble druhých a občas někde umístit i kachnu či komentář, zároveň nemáme na to číst všechno, jakkoli bychom chtěli. A tak se chci zeptat: jak to děláte vy? Máte nějaký tip na to, jak přečíst, co by člověk chtěl, a přitom nestrávit celý duben u počítače? Na jakém principu dáváte kachničky a kdy komentujete? Inspirujte mě, inspirujte nás!

Obrázek uživatele Aries

No tak já to asi dělám divně, jak jsem zjistila, ale asi se od tohoto osvojeného zlozvyku už neoprostím. Takže za prvé, sice jsem si předloni nebo kdy taky udělala seznam oblíbených autorů, ale doteď tam nedotčen leží, protože jsem ho od té doby neotevřela. Možná by měl pro mě smysl, kdyby na mě občas zařval, že XY zrovna přidal drable, ale zas nemůžu po Julince chtít víc než zázraky na počkání.
Takže já sem lezu přes svůj účet a sledovat. Přečtu drablata, co jsou zrovna v novinkách, když mám co říct, napíšu komentík, kachny dávám tak nějak automaticky za každý přečtený, to ledaže by se mi to fakt děsně nelíbilo, a pak si namátkou vyberu někoho z těch přečtených nebo z těch, co napsali komentík mně, a dám pro změnu sledovat jeho. Takže občas najdu nějaké drable, co už sjelo pod lištu, a že jsem tak našla perly!
Celá témata popořadě číst prostě nemůžu a nechci. V prvních třech ročnících jsem to stíhala. Další rok už ne, akorát jsem z toho byla vynervovaná, tak jsem to nechala být. Počkám si pak ještě na výběry a obávám se, že jsou drablata, která asi nepřečtu nikdy, ani teď, ani dodatečně, stejně jako za minulé ročníky. Ale odhaduju, že tak polovinu zvládnu určitě, možná i víc, podle toho, jak často mám čas sem koukat.

Obrázek uživatele strigga

U mě je to asi stejné jako u Aries. S tím rozdílem, že já si občas ještě vzpomenu na některého z těch svých oblíbených autorů a projedu si, co napsal, a jednou za několik dní si taky otevřu seznam fandomů, najdu nějaký svůj oblíbený a přečtu si, co na něj vzniklo. Ale zjistila jsem, že já v těchhle věcech prostě nemám ráda systém. Ono by mě to ani nebavilo, kdybych se snažila číst všechno, co je, brala bych to jako povinnost, a to pro sebe na DMD nechci.

Obrázek uživatele Aries

Já samozřejmě taky mám oblíbené autory. Akorát je to tak, že si občas vzpomenu, že kruci, už dlouho jsem neviděla drable od XY, tak se jdu podívat. A zjistím, že jsem nevynechala jedno, ale třeba tři, no ale je to zkrátka taková loterie

Obrázek uživatele strigga

No, tak to jsme na tom stejně :)

Obrázek uživatele kopapaka

Já taky!

Obrázek uživatele Danae

Můj (ne)systém je asi dost podobný. Hodně teda využívám oblíbené autory, tam se jednou za den dva podívám, abych zjistila, jestli mi něco neuteklo. A pak to obvykle jedu způsobem "kde to otevřu, tam to čtu".
Posledních pár dní se snažím, abych když kontroluju svoje kachny a komentíky, věnovala taky kachnu a komentík někomu jinému - ale vždycky to nejde. A taky si snažím všímat si drabblat, která mají málo kachen a/nebo komentářů, a když mi to svědomí a vkus vyloženě nezapoví, kachnu a komentář u nich nechat.

Obrázek uživatele Lee

Většinou čtu hodně namátkově, přečtu všechny nejnovější (což ale neznamená nutně jen deset, často u toho sedím tak dlouho, že se jich tam obmění dvakrát tolik) a zpětně si dočítám jenom oblíbené autory. Kachním taky skoro všechno, oni tady špatné věci skoro ani nejsou a komentuji kdykoli, když mám čas. (Až na výjimky, kdy vážně netuším, co napsat.) Taky se snažím kachnit a komentovat příspěvky, které mají kachen málo, když na nějaké takové narazím. Už jsem zkoušela i to, že jsem si otevřela téma a četla postupně, ale většinou mě odradí to obrovské číslo. Ale stydím se, měla bych číst víc. A skoro nečtu drabblata, u kterých nemám ani potuchy o fandomu. Což je dost diskriminace, pardon. :)
Zkusím se polepšit.

Obrázek uživatele Rya

Mám seznam oblíbených autorů. Obsahuje 85 jmen. Ty čtu pravidelně, většinu kachničkuju a často komentuju. Přiznávám, že se mi líp komentují ti, kteří jsou sami komentátoři (a nemusí to být nutně pravidelně zrovna moji komentátoři, prostě ti komunikativnější). Když mám čas, čtu novinky, když mám hodně času, projedu téma (no, to se stalo letos jednou...). Mám nemilý pocit, že by mi mohlo něco uniknout, ale co nadělám. Kdyžtak mě upozorněte.
Jo, a hodně mi pomohl internet v mobilu, dost toho přečtu v MHD. A kdybyste viděli, jak těžko se mi píšou na mobilu komentáře (protože blbě vidím a mám moc velké prsty nebo co, pořád se překlikávám...), tak byste si jich hrooozně moc vážili! :-)

Obrázek uživatele Lee

:) Tak mi si jich budeme odteď hrozně moc vážit. :)

Obrázek uživatele strigga

Já si jich vážím, jsem na tom stejně! A toho vztekání, když se člověk pokouší napětkrát odeslat jeden komentář, a ono to metro vždycky hned zajede do tunelu! :D

Obrázek uživatele Rya

Metro je ZLO! Hlavně v dubnu! :-D

Obrázek uživatele strigga

Já se občas rozhlížím, jestli někde okolo nesedí někdo podobně vztekle ťukající do mobilu, že bych se ho zeptala, které drabble zrovna čte.. :D

Obrázek uživatele ef77

Skládám hluboký obdiv! Já čtu v telefonu pravidelně (cesty z práce, večer v posteli a tak), ale komentování jsem vzdala, jsa manuální mimoň, který nenapíše v mobilu ani ahoj.

Obrázek uživatele hidden_lemur

Tak, číst všechno mi letos úplně nejde. Budu dohánět postupně, až se časově trochu vyjasní.:) Jinak mám svůj loňský seznam oblíbenců a ti nezklamou. Komentuju dost málo, ale snažím se alespoň házet kachny.

Obrázek uživatele Brygmi

Já bych v tom tak ráda měla systém, ale vždy se mi to rozsype. Číst všechno nezvládám, ale rozhodně čtu víc než minulý rok, a pokud nečtu na mobilu, tak i kachničkuju a občas i komentuju. Teda komentuji hlavně v případě, kdy chci sdělit autorovi/autorce i něco jiného, než je to úžasné drabble (což sděluji kachničkou).

Většinou si rozkliknu téma a snažím se přečíst vše, ale občas přeskočím neznámý fandom. Ale ne vždy - pokud ho napsal ověřený autor, tak určitě čtu a určitě čtu i pokud mě zaujme název nebo cokoli jiného.
Jinak občas přeskakuji i drabble s označením bjb. Přitom spousta takových drabblů je skvělá bjb navzdory. Ale když si nevěří samotný autor, tak mě to taky trochu odradí. Ale opět platí to co výše - pokud to napsal zajímavý autor nebo je zajímavý fandom, tak sice povzdychnu "zase bjb", ale stejně čtu.

Těším se na výběry, z těch plánuji přečíst i okomentovat všechno. A protože jsem konečně začala používat funkci "přidat do oblíbených", tak nějaký výběr konečně i sama sestavím.

EDIT: A ještě jsem zapomněla dodat, že zcela buransky se vyhýbám poezii.

Obrázek uživatele Rya

Bjb jsou takové nemilované, leč občas geniální děti. Letos z nich udělám výběr, protože někdy jsou to takové perly! :-)

Obrázek uživatele Brygmi

Tak nápad na výběr je to skvělý, alespoň tak některé z nich přečtu. :)

Obrázek uživatele Doktor

Snažit se o systém je těžký.
Mám oblíbené autory, ale jednak mi pořád přibývají a ani od nich nestíhám všechno.
Mám oblíbené fandomy, ale tam už opravdu nestíhám.
Letos mě zaujalo pár příběhu, které na sebe plynule navazují, tak ty se snažím (ale někdy je dočítám za několik dní zpátky).
Kachním tak z 95%, ale občas to fakt nejde (včera jsme to trochu probírali na vánočním výletě).
Komentuju když myslím, že mám co říct, což bohužel nebo bohudík není pravidlem...
Jo a pomáhají mi Košín a Želvík, vždycky mě upozorní, že tam pod mým jménem strčily drabble a že si ho mám přečíst... Asi jim příští rok udělám vlastní účet!

Tak já se prostě snažím každé téma procházet shora dolů a číst aspoň ve spěchu a rozdávat komentíky těm věcem, které se mi tak nebo onak zamlouvají. Někdy jsem tak zahlcená, že si nechám komentování na později a někdy teda bohužel něco přehlédnu nebo zapomenu okomentovat. Jo, a občas mi taky už leze na nervy, jak se opakuju při používání pochvalných slov a citoslovců, a tak si taky musím dát pauzu.
Nějaké oblíbené lidi tu mám a někdy si třeba vyhledávám, co všechno napsali, ale ne pravidelně. Jsou fandomy, kterým se víceméně vyhýbám, většinou moc nečtu neznámé a skoro vždycky se vyhýbám anglicky psaným věcem, pokud ta angličtina nemá nějaký zvláštní smysl.
Momentálně mám bohužel dost zpoždění, v sobotu a neděli jsem nepřečetla skoro nic.

Obrázek uživatele Quartermaster

Já beru DMD jako výzvu "napiš všechno", nikoli "přečti všechno", takže asi tak... Můj systém je mrknout na nová drablata na hlavní straně ráno u kafe a večer u čekání na nové téma. Většinou jdu podle názvu. BTW bylo by pěkné, kdyby u něj rovnou bylo i jméno autora. Komentuju spíš lidem, který znám, nebo když mě něco hodně rozesměje. Nekachnuju.

Obrázek uživatele Danae

To je zajímavej podnět s těma jménama! Netuším, jestli je to technicky možné, ale určitě by to bylo užitečné.

Obrázek uživatele Quartermaster

Jop :) Tak třeba to vyjde.

Obrázek uživatele Julie

Proč já jen tu diskusi čtu...
Ale jo, máte to tam. Nicméně vůbec to nebylo jednoduchý!

Obrázek uživatele Aries

Julinko, ty jsi naprosto úžasná!

Obrázek uživatele Rya

Jsi úžasná! :-)

Obrázek uživatele Danae

Úžasná, úžasná!

Obrázek uživatele Quartermaster

No tak snad to tolik nebolelo.

Obrázek uživatele Blueberry Lady

Určitě to nebolelo. Poděkování ovšem taky nebolí, ne?

Obrázek uživatele Aries

kachna za komentář

Obrázek uživatele Rya

A ještě jedna taková.

Obrázek uživatele Danae

Třetí.

Obrázek uživatele Aveva

Já bych si tím nebolením nebyla tak jistá. Jsou chvíle, kdy člověk při práci neodolá nutkání praštit ze zoufalství hlavou do zdi a to teda bolí.
Obrázek uživatele Erys

Já si letos dala do seznamu předsevzetí, cituji „Vzorněji se zúčastnit DMD, Letní dobročinnosti a Vánoční nadílky“. K tomu patří i poctivě číst ostatní drabblata. Teď jsem tedy v opravdu ošklivém skluzu (a po dnešní neplánované schůzce/hádce ho asi úplně nedoženu), a to občas řeším, jestli je lepší číst postupně (čímž mi jednak nic neunikne, jednak si omylem nepřečtu nějaký díl bez předchozího), nebo to aktuální a zbytek dočíst později (což může být dost pozdě, ale zas bych komentovala to, čím ostatní aktuálně žijí).

Můj systém je asi krapet zvláštní a nemůžu říct, že bych na něj byla hrdá… ale tak nějak mi vyhovuje. Projdu celé téma od začátku (od nejnovějších), čtu všechna drabblata. Občas nějaké nedočtu, byť i v takovém případě většinou přečtu jednu dvě poslední věty, a ty mě někdy přimějí se vrátit a drabble přeci jen přečíst celé.

Drabblata, která mě zaujmou, otvírám do nového tabu (panely či jak se tomu nadává v jiných prohlížečích). Když pročtu celé téma, začnu od posledního otevřeného tabu jednotlivá drabblata procházet. Rozhodnu se, zda okachničkovat (většinou ano; otevřené drabble nekachničkuji jen ve výjimečných případech, třeba když mi přišlo nelogické a chtěla jsem v ostatních komentářích zjistit, jestli to tak vidí i ostatní). Pak pročtu komentáře a zamyslím se, jestli k drabbleti umím napsat nějaký svůj. Snažím se psát komentář ke všemu, co se mi líbí, protože kachničky jsou pro mě hrozně anonymní (a navíc už jsem párkrát viděla krajně podezřelou změnu jejich počtu); zároveň jsem ale raději, když můžu napsat víc, než že se mi drabble líbí. Přidat názor, myšlenku, historku, vypíchnout konkrétní obrat, něco takového. Kdo mé komentáře potkává, asi ví, že se mi to zdaleka nedaří vždy.

Nu, a takhle to jde téma za tématem. Plus každá má návštěva (i kratičká, kdy nestíhám pořádně číst či psát) začíná záložkou Sledovat na mém účtu. Do nových tabů si otvírám i věci, které mají podle sledování nové komentáře. Někdy si taky takhle drabble nechám otevřené třeba den dva, když si nejsem jistá, jestli či jak zareagovat.

Jedna z výhod tohohle pro mě je, že později můžu zajímavá drabblata najít čistě tím, že se u nich liší celkový počet komentářů od počtu nových (heh, proto taky nerozklikávám drabblata z novinek, ale vždy si je chodím číst přes výpis tématu). Zásadní nevýhoda je, že když mi spadne prohlížeč (což se čas od času stane), těžko se mi dohledává, k čemu přesně jsem se chtěla vrátit.

Obrázek uživatele Danae

Ty jsi komentátor snů! Tebe si přeje každý autor :)

Obrázek uživatele Erys

Jej, teď se budu červenat :) Přijde mi, že do komentátora snů mám tedy dost daleko, ale stejně mě taková pochvala moc těší :)

Obrázek uživatele Aveva

Souhlasím :o)
Obrázek uživatele strigga

Ty jsi tak úžasně systematická osoba.. *vynořila se na okamžik z vlastního chaosu s čirým, nefalšovaným obdivem*

Obrázek uživatele Rya

Teď mám děsnej komplex - můj styl "vrhni se po tom, přečti to, dej tomu kachnu a napiš první, co tě napadne" je hrozně nedokonalý... (no, jiné to už nebude, tak to bude muset stačit... :-))

Obrázek uživatele strigga

To je dobrej styl, já ho mám ráda.. :D

Obrázek uživatele Aveva

Styl možná není vybroušený a dokonalý, ale stejně mám tvé komentíky ráda ;o)
Obrázek uživatele Erys

Tohle bych měla dát přečíst lidem ze svého okolí, pobavili by se :) Jediný důvod, proč jsem při DMD až takhle systematická, je, že jinak bych si absolutně nedokázala udržet přehled o tom, co mám přečtené, a co ne. A raději bych pomlčela o tom, jak se jakákoliv (ne)systematičnost projevuje třeba na stavu mého pokoje nebo úkolníčku :)

Obrázek uživatele strigga

Ty máš úkolníček! *omdlela*
Teď už se z toho nevykecáš, pro nás neúkolníčkáře je každý úkolníčkář systematický maniak! :D

Obrázek uživatele Erys

V tom případě se omezím na to pobavení svého okolí :D (Ano, mám něco jako úkolníček, a co hůř, už něco jako rok mi slouží.) Navíc maniak nejspíš jsem :D

Obrázek uživatele Julie

Ke krajně podezřelé změně - ono to může být jen vír v mezipaměti. Sem tam to různě zazlobí a po přidání kachničky ostatní náhle zmizí nebo se objeví.
Obrázek uživatele Rya

Vír v mezipaměti! To by bylo téma!

Obrázek uživatele Danae

Ty mě neděs!

Obrázek uživatele Erys

Nu, rozhodně už se mi stalo, že drabble mělo nemálo kachniček, dala jsem mu svoji a najednou mělo jen jednu. A to i další den. (Abych byla fér, nečistích cache, takže bych to neměla tvrdit s až takovou jistotou.) Případy si ale nikam nepoznamenávám, abych mohla zpětně ověřovat. A i kdybych poznamenávala, nejspíš bych neměla potřebu to řešit -- všeobecně mám z kachniček a jejich fungování pocit velmi dobrý.

Obrázek uživatele Zuzka

Dělávala jsem to podobně, jako Erys. Jen jsem šla vždy odzadu k nejnovějším v tématu. A čtu i komentíky a tak...
Letos je změna jen v tom, že jsem se kvůli času a kvůli svému duševnímu zdraví (které, nekecám, bylo začátkem dubna v ohrožení) rozhodla s těžkým srdcem některé autory nebo fandomy vynechávat. Jo a taky v tom, že si komentíky otevřu přímo na té jedné stránce a pak se hezky zase vrátím zpět, takže se mi seznam mezitím neposune kvůli přibývajícím novinkám.
Komentím tam, kde mě drabble jakýmkoliv způsobem chytne, kachním všude, kde mě to přiměje k úsměvu nebo k zayšlení.

Obrázek uživatele Danae

Teda, já věděla, že existujete, maximalističtí komentátoři, ale stejně na vás hledím s otevřenými ústy a velmi vás uctívám!

Obrázek uživatele Saphira

Tak já nemám vlastně žádný systém. První téma jsem početla tak z 80 % a to byl zatím můj největší výkon. Rozklikávám si téma, projedu ho, přečtu si to, co mě zaujme (známý autor, fandom nebo i jen název) a hledám svoje drabblata, jestli k nim něco nepřibylo. To opakuju několikrát za den, ale bohužel stíhám přečíst jen zlomek toho, co se v tématu vyrojí.
Kachničkuju vše, co přečtu a líbí se mi, pokud mám co říct, napíšu komentář, případně nechávám vzkaz s obdivem, pokud je to můj oblíbený autor a chci mu dát vědět, že jsem to četla, ale nemám k tomu další poznámky. Takže tak. Přála bych si mít kapacitu na to přečíst vše (nebo většinu), ale to bohužel nemám.

Stránky

-A A +A